Среща между ръководствата на българските асоциации и българските неделни училища в Испания

DSC_0239На 19.04.2012 г. в Българското посолство гр. Мадрид се проведе работна среща между представители на българските асоциации и българските неделни училища в Испания с отговорни лица-представители на МОМН, ДАБЧ и АБУЧ.
Посланикът на България господин Коджабашев подчерта голямата роля и значение на българските асоциации и тяхна основна цел са “реалните резултати в нашето родолюбиво дело”. Главният секретар на МОМН господин Красимир Вълчев изказа мнение, че има и ще продължават целенацочените усилия на усъвършенстване на политиките за подкрепа на българите в чужбина без значение политическата партия. Тази стратегия обхваща вссички необходими мерки и инструменти за обхващане на всички деца в културно и демографско обединяване. Госпожа Ирина Владикова председател на ДАБЧ и господин Владимиров, главен секретар на ДАБЧ потвърдиха, че условията за пълноценно образование и изграждане на българското самосъзнание  и българската духовност е дълбоко в душата на всеки един българин, и в желанието си да го споделим с останалите култури ни прави горди граждани на ЕС. “Задължение на родителите е, наследниците им да бъдат възпитани в любов към българската култура”.
За нас е от голямо значение, родителите да продължават да ни подкрепят в това ни начинание, да можем да работим рамо до рамо учители и родители, за да бъде нашето училище храм на знанието, на духовността  , и уважение и любов към нашата история и деди. Ключът е сътрудничество, публично и лично самосъзнание, за да могат нашите училища да са духовен център на българската общност.
Бяха отчетени резултати и набелязани мерки за ефикасно и ефективно обучение на нашите деца, предвиждайки се, че подходът и работата в тези училища е различен, и че трябва да се създадат адаптирани учебни програми за българските деца в чужбина. В заключение бе изготвен протокол до министъра на образованието с предложения за промени в досегашните законови рамки за подобряване на работата в българските училища и за тясно взаимодействие на училищата както между българското посолство и МОМН, така и с Министерството на външните работи.
“Животът не е проблем, който трябва да бъде решен, а една реалност която трябва да бъде преживяна”, сподели госпожа Михалевска, експерт от МОМН.
Асоциация Света София от Леванте взе участие като обобщи Вашите препоръки и даде конкретни предложения за успешното развиване на двете български училища в Торент и Алзира – област Валенсия. Благодарим на всички Вас, които споделихте с нас мненията си.

Без Вашата подкрепа нямаше да постигнем тези резултати за толкова кратко време в нашите деца.

Камелия Йорданова Любенова
Координатор на Асоциация Света София де Леванте

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>