Снимки на Рахой разгневиха испанците

Вкусът на консервативния лидер към лукса предизвика раздразнение на фона на кризата.

Снимки на испанския премиер Мариано Рахой, на които той се разхожда с пура по Шесто авеню в Ню Йорк, разгневиха Испания. Вкусът на консервативния лидер към лукса предизвика раздразнение сред испанците на фона на сериозните саможертви, които те правят за оздравяване на държавните финанси.

В деня, в който Мариано Рахой спокойно се разхожда с пура в ръка в Ню Йорк, Мадрид беше залят от гневни демонстрации, придружени с насилие, срещу поредната серия от антикризисни мерки. Някои испанци писаха в социалната мрежа Twitter, че снимката им напомня на кралица Мария-Антоанета, която посъветвала хората да ядат пасти, ако нямат хляб.

Медиите в Испания не пропускат да напомнят и друг случай. Ден, след като Испания потърси животоспасяващите 100 млрд. евро за своите банки през юни, на пресконференция премиерът съвсем лаконично обяви, че е спасил страната и отлетя със сина си за Полша, за да гледат мач на националния отбор по футбол.

Много вестници на следващия ден публикуваха на първите си страници снимки на Рахой как аплодира първия гол, редом с новината за европейския заем. Сега, когато страната се готви за още един вероятен спасителен пакет – този път за държавата и при 25% безработица, начинът на живот на премиера контрастира още повече с мрачното национално настроение.

Тази вечер в Мадрид ще се проведат нови протести срещу антикризисната политика. На стачка излизат и държавните служители в Португалия. Към демонстрацията се присъединиха и всички португалски полицаи, които не са на смяна.

http://tv7.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>