Служителите в авиопревозвача “Иберия” готвят стачка по Коледа

Основните профсъюзи, представляващи служителите на авиокомпания „Иберия”, заплашват да проведат шестдневна стачка преди периода на Коледните празници.

Служителите на испанската авиокомпания “Иберия” (Iberia) планират да стачкуват през декемврийския празничен период в знак на протест срещу мащабните съкращения.

Всички синдикати водят интензивни преговори, за да определят дати за акцията срещу плана за разбиване на “Иберия”, посочи говорител на втория по големина синдикат в Испания, Общия съюз на трудещите се.

Той прогнозира възможни стачки между 14 и 21 декември.

“Иберия” е част от “Интернешънъл еърлайнс груп – Ай Ей Джи” (International Airlines Group – IAG), която по-рано този месец обяви, че ще ореже около една четвърт от работната сила на испанската авиокомпания и ще намали капацитета й като част от план за преструктуриране, целящ да засили конкурентоспособността й.

Ще бъдат съкратени 4500 работни места.

“Не сме склонни на жертви, които водят само до разпадане на “Иберия”. Искаме да договорим план за жизнеспособност, който предполага растеж в “Иберия”, а не просто закриване на маршрути”, посочи говорителят.

Синдикатите са в конфликт с Ай Ей Джи за заплатите и условията на труда за изминалата година, припомня Ройтерс.

Решението за стачката ще бъде обявено официално в четвъртък.

От профсъюза на пилотите в Испания обявиха, че най-вероятно няма да могат да се присъединят към протеста. Пилотите проведоха серия от стачки в началото на годината.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>