Силен срив на продажбите на дребно в Испания с -10.9% г./г. за септември

Продажбите на дребно на сезонно-осреднена база в Испания през септември отбеляза спад от цели -10.9% г./г. (при средни прогнози на пазара за спад с -6.2% г./г.) и след спада с едва -2.1% г./г. за август месец. Основна причина за този рекорден срив в продажбите на дребно в Испания е повишението на данъка ДДС, което влезе в сила от началото на септември месец, предаде испанската статистика INE.

Това е най-големият спад на продажбите на дребно в четвъртата по сила икономика на Еврозоната откакто INE събира тези данни от 2004г. насам и представлява спад в продажбите на дребно г./г. за 27-ми пореден месец.

Реални продажби на дребно (на неосреднена база) в Испания за септември падат с цели -12.6% г./г., показват данните на INE, което е също рекорден спад.

Освен негативното влияние от вдигането на ДДС от началото на есента, за тези трагично слаби продажби на дребно влияние оказа негативното влияние върху испанските домакинства от рекордното ниво на безработицата в страната от цели 25.02% през Q3 на 2012г. Испанците също така се опитват да спестяват повече в опит да намалят своите дългове, които качиха рязко след продължилия близо десетилетия жилище бум в страната до 2007г.-2008г.

Автор: Явор Римски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>