Сдружение Българска демократична алтернатива – „ДА“ иска българите с двойно гражданство да могат равноправно да участват в избори

Сдружение Българска демократична алтернатива – „ДА“ иска промяна в Конституцията – чл. 65 и чл. 93. Те възпрепятстват българите с двойно гражданство да могат равноправно да участват в избори – да гласуват и да бъдат избирани. От Сдружението настояват за спазване на Хартата за правата на човека, на Европейската конвенция за защита на правата на човека, на основните свободи. Настояват още за нов демократичен Избирателен кодекс, който максимално да улеснява участието на всички български граждани, за включване на представители на гражданското общество в целия избирателен процес. Искат създаване на избирателни райони в чужбина в зависимост от броя на избирателите, пребиваващи там. Настояват още за премахването на всякакви пречки, забрани и финансови изисквания към кандидатите.

Изразяваме гласа на всички българи, които не са съгласни с разграничаването на различни категории на граждани, каза Румяна Угърчинска от Сдружение Българска демократична алтернатива – „ДА“ в предаването „12+3″.

Противоречието в Конституцията е направо крещящо. Конституцията гласи, че гарантира равни права на всички българи, където и да се намират те. Това е член 26 от Конституцията, а в чл. 65 и 93 се ограничава избирателното право на българите, когато имат двойно гражданство и когато не са уседнали последните пет години в България, обясни Угърчинска.

vladislavnozharov.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>