Световните агенции за референдума у нас

images

Главната последица от допитването ще е стягането на редиците на основните политически партии преди парламентарните избори през юли, коментира АФП.

Референдумът в България влезе във вниманието на световните информационни агенции.

Привържениците на атомната енергия спечелиха с голямо мнозинство, но допитването е невалидно заради много слабата избирателна активност, обобщава Франс прес.

Френската агенция отбелязва, че това е първият референдум в посткомунистическата история на България. Ако най-малко 20% от избирателите са упражнили своето право на вот и повече от половината от тях са гласували с “да”, парламентът ще е длъжен да разгледа отново въпроса за българско-руския проект за построяване на нова АЕЦ в Белене в срок от три месеца, посочва АФП.

Консервативното правителство на премиера Бойко Борисов обаче разполага с мнозинство срещу този проект.

Привържениците на идеята за изграждане на нова атомна електроцентрала в България, сред които социалистите и националистите, подчертават, че това ще позволи да бъдат развивани новите технологии и да бъдат създадени работни места, както и ще допринесе за енергийната независимост на страната.

Те изчисляват цената на проекта на 5,1 млрд. евро, посочва Франс прес.

Противниците на идеята, сред които управляващата десноцентристка партия ГЕРБ и други консерватори, които заедно имат мнозинство в парламента, както и еколозите, изтъкват, че една нова АЕЦ ще увеличи още повече енергийната зависимост на България от Русия.

Те изчисляват цената на проекта на 10 млрд. евро и смятат, че той няма да е рентабилен.

В момента България е

почти изцяло зависима за доставките на газ и петрол от Русия,

припомня Франс прес.

Агенцията посочва, че снежните бури в Югоизточна България и поледиците в цялата страна по всяка вероятност са отказали мнозина избиратели да отидат да упражнят своето право на вот.

Към това се прибавя и фактът, че въпросът за бъдещето на ядрената енергетика изисква експертни познания, което е предизвикало объркване у хората и обяснява големия брой нерешили.

Не и в самия град Белене – малък град с население от 9 хил. души, който разчита на проекта, за да се съживи, отбелязва АФП.

На практика, според анализаторите, главната последица от референдума ще е стягането на редиците на основните политически партии преди парламентарните избори през юли.

Асошиейтед прес също посочва, че макар че според проучванията екзит-пол около 60 процента от гласувалите избиратели да са подкрепили проекта “Белене”, избирателната активност от малко над 20% е била далеч под прага от 60%, необходим, за да е валиден вотът.

Референдумът за изграждане на нова атомна електроцентрала е възприеман и като

барометър за отношенията между най-бедната страна членка на ЕС и Русия,

отбелязва американската агенция.

Допитването бе свикано от опозиционната Социалистическа партия в опит да принуди прозападното правителство да промени решението си да се откаже от сделка с Русия за изграждането на нова атомна електроцентрала.

АП посочва, че анализатори са свързали решението с обявената от кабинета стратегия за намаляване на почти пълната енергийна зависимост на България от Русия.

Първият референдум в България след падането на комунистическия режим през 1989 г. поляризира общественото мнение по партийни линии, като се превърна в тест за популярност преди парламентарните избори през юли, отбелязва Асошиейтед прес.

Анализатори очакват по-голямата част от хората, които са излезли да гласуват в неделя, да са представители на твърдия електорат на всеки от лагерите, което е и довело до ниската активност, направила допитването невалидно.

ДПА също посочва, че мнозинството от избирателите са гласували с “да” на референдума, но че той се е провалил поради слабото участие. Провалът на допитването не означава, че България ще спре да развива ядрената енергетика, отбелязва германската агенция.

Страната вече има атомна електроцентрала с два 1000-мегаватови реактора в Козлодуй и консервативното правителство подкрепя увеличаването на капацитета на тази АЕЦ.

Бъдещето на българската ядрена програма

ще зависи в крайна сметка от политическото ръководство и от парите,

отбелязва още ДПА. То обаче няма да бъде решено преди парламентарните избори през лятото.

Ройтерс посочва, че според първите проучвания екзит-пол мнозинството от гласувалите са подкрепили изграждането на нова АЕЦ в България, което увеличава натиска върху дясното правителство, което е против проекта.

Въпреки че ниската избирателна активност означава, че резултатът няма да е обвързващ, той показва, че политиката на кабинета на премиера Бойко Борисов е отчуждила много избиратели и е усложнила неговата кампания за предстоящите през юли парламентарни избори, отбелязва британската агенция.

ИТАР-ТАСС посочва, че мнозинството от участниците в референдума са подкрепили идеята за построяване на нова атомна електроцентрала в България.

Българите подкрепиха на референдум строителството на нова ядрена мощност. Едва 20% се явиха пред избирателните урни, което означава, че резултатите от допитването ще бъдат признати за недействителни, съобщава телевизия РБК.

Тя припомня, че българското правителство е замразило строителството на АЕЦ “Белене” през 2012, отказвайки да го финансира. Опозиционната БСП успя да събере необходимия брой подписи, за да се организира референдум.

Резултатите от него бяха очаквани и в Москва, отбелязва телевизия РБК.

Предизвикващият полемика референдум в България дали да бъде построена нова атомна електроцентрала изглежда е невалиден заради ниската избирателна активност, посочва на своя сайт Би Би Си.

Референдумът, свикан на основата на внесена от социалистическата опозиция петиция, бе възприеман като

барометър за предстоящите по-късно тази година парламентарни избори

в България, отбелязва Би Би Си.

Той бе важен и като показател за отношението към Русия, с която бе сключен договор за изграждането на централата.

Би Би Си припомня, че десноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов подкрепя развиването на ядрената енергетика в България чрез вече съществуващата атомна електроцентрала в Козлодуй, но че няма необходимите според него 10 млрд. евро за изграждането на нова АЕЦ.Социалистите са смятани за близки до проекта “Белене”, тъй като сключиха през 2008 г. договор за построяването на втора атомна централа в България с руската държавна компания “Атомстройекспорт”.

Природозащитниците се обявяват против изграждането на нова АЕЦ, което бе предложено за първи път по времето на комунистическия режим, допълва Би Би Си. /vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>