Сан Себастиян – лятната столица на Испания

San-SebastianНа 21 км от френската граница в страната на баските се намира град Сан Себастиян (Доностия), лятната столица на Испания. Градът се отличава с космополитизъм и с неповторим аромат на старина.

Сан Себастиян е разположен срещу Бискайския залив, обкръжен плътно от зелени гори.

Сан Себастиян е изключително популярен курорт и идеално място за опознаване на страната на баските.

Градът е разделен на две части от река Урумеа, само на няколко минутки от центъра му ще се натъкнете на изключително спокойни места.

Най-лесно се стига до Сан Себастиян с автобус, но и всички влакове от Мадрид за Франция спират тук.

Сан Сбастиян е един от най-елегантните и ослепителни морски курорти на Испания. Както и Мадрид, той е изключително скъп град.

Сан Себастиян е основан през 1180 като риболовно селище. Жителите на градчето са били ловци на китове и на риба.

Но от друга страна градът е бил и оживено пристанище, от което се изнасяло вино и масло за Франция и Англия.

През вековете Сан Себастиян е бил подлаган на множество обсади, а през 1808 г. е бил окупиран от войските на Наполеон, който останали тук до 1813 г.

Градът преживява упадък през ХІХ век, но от 1845 г., от когато кралица Изабел започва да прекарва лятото тук градът се съживява.

Старият квартал на града (Parte Vieja) – е мястото, където протича основно живота на местните жители.

Тесните улички са запълнени с барове и ресторанти. На площада на Конституцията се намира библиотеката, в сградата в която преди това се е помещавала градската управа.

Базиликата в стил барок Санта Мария дел Коро, покровителката на града, е разположена на улица „31 август”.

В града има много паметници – например съборът Сан Винсенте, неоготическа сграда от ХІХ век, която се възвисява на 75 метра височина и се вижда от всяка една точка на града.

Интересен е и музеят Сан Телемо, в чиято сграда прз ХVІ век се е помещавал манастир.

Сан Себастиян е прочут със своите плажове. В града има три плажа – Ондаретта, неформалния плаж Гросс и знаменития Плайя де ла Конча.

Една от най-привлекателните природни дадености на града е заливът Ла Конча („Мидата“) с характерната си подковообразна форма и красивия плаж.

В центъра му се намира островчето Санта Клара. От единия му край се издига хълмът Игелдо, от другия – хълмът Ургул, всеки от които е украсен със скулптури от Едуардо Чилида (1924-2002), световноизвестен артист, роден и починал в Доностия (музей с негови творби се намира в Ернани, селище на 9 км от Доностия).

В храната тук преобладават морските продукти – Сан Себастиян може да се похвали с три ресторанта, които имат наистина световна известност.

Градът е известен и с големете летни фестивали. Кинофестивалът в Сан Себастиян е основан през 1953 г., а сега той е сред водещите европейски фестивали.

Той се провежда през месец септември и привлича винаги над сто хиляди посетители.

Боеве с бикове, изкуство и кинофестивала, спортни и културни събития, в съчетание с прекрасните плажове и потресаващо красивата природа няма да позволят да скучаете в този великолепен град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>