Барселона – Саграда Фамилия (Sagrada Família)

La-Sagrada-Familia-aereaВъпреки че не е довършена изцяло Саграда Фамилия е една от световно най-известните религиозни постройки.

Тя е сред най-популярните атракции на Испания и всяка година привлича стотици хиляди посетители.

Сградата е започната първоначално от Франциско де Паула Вилар, но по–късно Антонио Гауди продължава, за да завърши през 1884 подземната крипна на храма.

Гауди преоформя първоначалните планове на сградата, за да предаде на Саграда фамилия уникалния и чар и революционен дизайн.

Римокатолическата базилика започва да добива новата си визия малко по малко, когато Гауди работи над нея едновременно с многото си други проекти в Барселона.

Въпреки това с напредването на годините огромният проект изисквал той да посвети всичките си усилия на него.

Последните 15 години от живота си Гауди прекарва единствено отдаден на строежа на катедралата и умира в близост до нея, оставяйки най-уникалния си шедьовър незавършен.

Докато още бил жив Гауди довършил фасадата the Nativity Façade, която представлява източната страна на сградата.

След смъртта на Гауди през 1926 Саграда Фамилия е прехвърляна от архитект на архитект и сградата пробудила много противоречия за това кой и как да довърши забележителната постройка.

Първоначално Domènech Sugranyes се заел да дострои първите осем кули, когато през 1936 започнала гражданската война в Испания.

Голяма част от оригиналните планове на Гауди били загубени и днес постройката представлява една смесица от интерпретации в стил Гауди и иновативни идеи на модерни архитекти.

Другата завършена фасада е Passion façade (фасадата на страстта), която е проектирана от каталунският скулптор Josep Subirachs.

Неговите идеи са различават от тези на Гауди и са в силен контраст на Nativity façade, която всява респект с изобилната си украса.

The Passion façade се отличава с празни пространства, олицетворяващи голямата болка от разпъването на Христос.

Храмът на Гауди Sagrada Familia все още трябва да извърви дълъг път до завършването си, но вече са налице средства и желание да се ускори строителният процес, така че сградата да бъде готова за празнуването на сто годишнината от смъртта на великия архитект през 2026.

След 1980 Jordi Bonet i Armengol пое отговорността да въведе сградата в 21-ви век, използвайки модерни компютърни технологии с помощта на инженери и дизайнери.

Въпреки че е на над 80г, Armengol е решен да продължи работата над шедьовъра.

Фасадата Glory façade все още не е започната, а и липсват 10 кули, за да бъде изпълнена оригиналната идея на Гауди катедралата да притежава 18 кули всяка една с различна височина (12 олицетворяващи Апостолите; 4 Евангелистите и последните две Дева Мария и Исус Христос)

Въпреки че сградата не е завършена си струва да бъде посетена и милиони хора са щастливи да видят как тази огромна конструкция се съгражда пред очите им.

Същността на Sagrada Familia я прави толкова уникална, също както други религиозни сгради отдават почит на древната архитектура, така и базиликата на Гауди е специална, тъй като формира частица от съвремието ни и шанса да я посетим не трябва да бъде пропуснат.

В добавка посетителите също са важни за строежа, тъй като туристите са единствения източник на средства и дарения за финансирането на проекта.

Работно време и входни такси: Октомври – Март: 9.00 ч. сутринта – 18.00 ч. вечерта;
Април – Септември: 9.00 ч. сутринта – 20.00 ч. вечерта

Вход: €8 (добавка за екскурзовод+ €3.50); Отстъпка за студенти: €5; Асансьор до кулите: €2

Базилика “Саграда Фамилия”
Вид на храма католическа църква
Страна Испания
Населено място Барселона
Вероизповедание Католицизъм
Тип на сградата базилика
Архитектурен стил неоготика
Време на изграждане 1882 г. – XXI век
Съвременен статут действащ храм

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>