“Ройтерс”: Испания ще обяви 30 милиарда Eвро икономии

Испанското правителство завършва работата по пакет от до 30 милиарда евро съкращения на разходите и увеличения на данъци, за да постигне целите си за дефицита за тази година, съобщиха запознати с въпроса източници, цитирани от “Ройтерс”.

Програмата вероятно ще включва увеличение на основния данък за потребителите в Испания, нов енергиен данък, реформи в пенсионната система, намаляване на заплатите за служителите, нови пътни такси и други драстични намаления във военните и регионални разходи, уточниха източниците.

Някои от мерките може да бъдат обявени следващата седмица, когато Европейският съюз вероятно ще даде на правителството допълнителна година за намаляване на дефицита до 3% от БВП. Останалите може да бъдат представени през лятото и включени в многогодишния бюджетен план, който трябва да бъде подготвен през август.

Сериозно задлъжнелите региони и засегнатите от кризата банки в страната предизвикаха опасенията на инвеститори, че предвид размера на Испания срив на икономиката й може да навреди сериозно на цялата европейска валута.

Новите икономии имат за цел да помогнат на Испания да постигне целите за дефицита за 2012 г., въпреки че според някои критици те може само да доведат до допълнително задълбочаване на рецесията. Данни от първите пет месеца на годината показват дефицит, който прави сегашните цели трудни за постигане без нови съкращения.

“Идеята е да се приложат съкращения, равни на 3% от БВП. Всичко се преразглежда”, уточни единият източник. По думите му плановете са да се намалят разходите за обществените услуги, да се замразят пенсии и да се съкратят помощите за безработица. Увеличаването на данъка върху продажбите е обект на сериозен дебат с правителството, добави той.

Три други източника потвърдиха, че мерките се обсъждат, но уточниха, че не е взето конкретно решение за реформи или съкращения и че пакетът може да бъде и по-малък от 30 милиарда евро.

Грешното лекарство?

Испания преговаря за до 100 милиарда евро спасителна помощ за банките си и настоява за мерки от страна на ЕС на пазара на облигации, за да намали високите лихви по облигациите си. Все още обаче не е ясно дали новият план за икономии ще бъде добре приет от пазарите.

Повече икономии само ще влошат нещата в краткосрочен план, коментира Николас Спиро от консултантската фирма Spiro Sovereign Strategy. “Докато има сериозни съмнения за способността на правителството да наложи дисциплина на регионите, истинските притеснения са липсата на растеж”, допълни той.

Както Европейската комисия, така и МВФ предупредиха, че Испания не трябва  да бърза с намаляването на публичния дефицит, след като икономиката й изпадна във втората рецесия за три години.

В понеделник премиерът Мариано Рахой заяви, че ще ускори структурните реформи и съкращенията, особено в регионите, а външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо каза, че правителството скоро ще приложи строги бюджетни съкращения.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос, който обеща да предприеме всички необходими допълнителни стъпки за постигане на целите за дефицита, уточни, че възможността за смекчаването им ще бъде обсъдена на срещата на финансовите министри от еврозоната. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>