Речта, която светът не чу: Национализмът на Каталуния днес руши основите на Европа

phptqoi0l_800x*Няколко секунди след историческата реч на премиера Пучдемон световните новинарски телевизионни канали прекратиха прякото излъчване от регионалния парламент, за да резюмират посланието му към Испания и Европа. А след Пучдемон в залата прозвуча изключително емоционалното послание на Инес Аримадас.

36-годишната Аримадас е лидер на парламентарната група на “Гражданите” – главната опозиционна партия в автономната област. Либералната формация “Гражданите” е против отделянето на Каталуния от Испания.

Никой в Европа не ви подкрепя и никой в Европа не призна референдума. – обърна се Инес Аримадас към Карлес Пучдемон – Само медиите в Каталуния, свързани с вас, признават резултата от този референдум.

Всички в Европа знаят, че вече 11 години вие следвате политиката на национализма. Национализмът сее разделение. Ето защо никой не ви подкрепя в Европа. В Европа национализмът се смята за пълна противоположност на това, което сме изградили, на основните ни ценности, заяви Аримадас.

И продължи: “Европа днес не иска стени и граници, Европа строи мостове. А това, което вие предлагате, е пак да издигаме стени. Вие искате да командвате, а Европа днес говори за солидарност.Днес вие говорите за национална идентичност – във времена, когато Европа говори за свобода, равенство и братство“.

ЕС беше основан, именно за да се противопостави на примитивния национализъм. Вие грешите в кой век живеем, сега е ХХI век. Вие сте част от миналото. Днес вие отваряте кутията на Пандора и събуждате духа на сепаратизма в другите страни в Европа, а това е много опасно, обърна се тя към регионалния лидер.

Най-страшното, г-н Пучдемон, е че вие се опитвате да рушите единството не само с Испания, но и единството вътре в Каталуния. Вие направихте така, че днес всеки е срещу всеки в Каталуния. Моите родители, моите братя живеят в Андалусия. Не искам те да си издават паспорти, само за да ми дойдат на гости в Каталуния, завърши речта си лидерът на парламентарната група на “Гражданите”.

ОФФ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>