Рецесията в Испания през миналата година е била по-дълбока

m_rast-320-ac5ef03e06БВП на страната през 2012 г. се е свил с 1,6% вместо с 1,4%, а растежът през 2011 г. е бил само 0,1% вместо 0,4%, отчете местната статистика.

Рецесията в Испания през миналата година е била по-дълбока, отколкото се смяташе, сочат ревизираните данни на испанската национална статистика за икономическия растеж, цитирани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 1,6% през 2012 г., а не с 1,4%, каквато беше последната оценка на испанската статистика. Промяната е направена заради по-прецизни данни за потреблението през миналата година, с които статистическият институт не е разполагал преди.

Ревизията ще се отрази на сравненията с 2012 г. на тримесечна база, особено сравненията на данните за второто тримесечие на тази година със същото на миналата, уточняват от института.

Ревизирани са и данните за 2011 г. Икономическият растеж през 2011 г. е бил само 0,1%, докато предишната оценка беше за ръст на БВП от 0,4%.

Въпреки наличието на много структурни промени, които продължават да тежат на икономическия растеж в Испания, през тази година има някои позитивни сигнали, които предполагат, че страната е на път да излезе от рецесията. През юни беше отчетено сериозно повишение на износа, което почти елиминира търговския дефицит, съобщава АФП.

Друг положителен знак е ръстът на туристите. През юли рекорден брой чужденци са посетили Испания, начело с британците, французите и германците. Туризмът е втората най-важна индустрия на Пиренеите след производството на автомобили и играе съществена роля за изправянето на икономиката на крака. /Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>