Режим Recargo de equivalencia (надбавка за еквивалентност) в облагането с ДДС в Испания

IMG_4004Режимът е създаден, за да улесни документалните и данъчни задължения на опоредени групи търговци, при който доставчиците добавят на лицата, облагащи се с ДДС по този начин във фактурите за покупка съответния ДДС плюс надбавката за еквивалентност, поотделно и в зависимост от ставките, определени със закон.

В системата за добавка на еквивалент, търговецът не е задължен да прави декларации по ДДС на база доходите от дейността, с изключение на вътреобщностните придобивания, когато е данъчно задължено лице за инвестиции и за продажба на недвижими имоти, когато сделката е облагаема и неосвободена, освен ако те не се извършват по изпълнение на гаранция.

За кои фирми се прилага?

За търговците на дребно, физически лица или съдружия, които се облагат върху дохода по Закона за данъка върху доходите на физическите лица (представители на граждански съдружия, които нямат търговска цел, наследства или съвместна собственост, където всички членове или участници са физически лица), освен ако не предлагат на пазара следните продукти:

1. Моторни превозни средства за шофиране по пътищата и техните ремаркета.

2. Лодки и кораби.

3. Самолети, леки самолети, парапланери и други самолети.

4. Аксесоари и резервни части за транспортни средства, включени в предишните номера.

5. Бижута, скъпоценни камъни, естествени или култивирани перли, изделия изцяло или частично изработени от злато или платина, бижута, съдържащи скъпоценни камъни, естествени перли или горепосочените метали, дори като покритие или с такова покритие, с изключение на тези, в които съдържанието на злато или платина има дебелина по-малко от 35 микрона.

6. Облекло или украшения, направени с луксозни кожи. Изключения са чанти, портфейли и други подобни стоки, както и дрехи, направени изключително от отпадъчни матераили, глави, крака, опашки, изрезки и т.н., от обикновена кожа или имитация на кожа.

7. Оригинални предмети от изкуството, антикварни предмети с колекционерска стойност, определени в член 136 от Закона за ДДС.

8. Стоки, които са били използвани от продавача или от трети лица преди прехвърлянето им.

9. Уреди и принадлежности за домашни птици и пчеларство.

10. Нефтопродукти, чието производство, внос или продажба подлежат на специални данъци.

11. Машини за промишлена употреба.

12. Материали и предмети за изграждане на сгради или съоръжения.

13. Минерали, различни от въглища.

14. Желязо, стомана и други необработени метали и техните сплави.

15. Инвестиционно злато, определено в член 140 от Закона за ДДС.

Считат се за търговци на дребно тези, които продават по обичаен начин стоки, без да са били подложени на производство или преработка от тях, при условие, че продажбите на крайни потребители през предходната година са били повече от 80% от общите продажби.

Ако тези изисквания не са изпълнени, ще се прилага общата схема. Съществуват обаче някои дейности на дребно, които могат да бъдат облагани по опростената схема. Допълнителната такса за еквивалентност не се прилага за промишлени дейности, услуги или дейности на едро.

Ставките за начисляване на надбавката за еквивалентност са следните:

5,2% за изделия, които имат ДДС с обща ставка от 21%.

1,4% за изделия, които имат ДДС при намалена ставка от 10%.

0,5% за изделия, които имат ДДС при намалена ставка от 4%.

0,75% за тютюна.

Не съществува задължение за издаване на фактура за извършените продажби, освен за доставки на имоти, облагаеми и неосвободени от ДДС, когато получателят е предприемач или професионалист на свободна практика или когато частно лице изисква фактура за упражняване на свое право от данъчен характер, при доставки до друга държава-членка, при износ и когато адресатът е държавната администрация или юридическо лице, което не действа като предприемач или професионалист.

Могат да издават опростена фактура и копие от нея, когато сумата не надвишава 3.000 евро, включително ДДС, при продажбите на дребно. За тази цел се считат за доставки на дребно операциите, в които получателят на сделката не действа като предприемач, а като краен потребител.

logo Ivanova Tax and LawGalya Ivanova Dusheva,

Economista
 
www.legisasesores.com
Oficina Moraira: 

C/ Doctor Calatayud, 17, 2ºB
03724 Moraira (Alicante)

fax (+34) 966.490.649

Oficina Valencia
Av. Cortes Valencianas, 58
Sorolla Center
5ª planta
46015 Valencia 
tel. (+34) 960.454.253
fax (+34) 960.451.601

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>