Рахой отхвърли искането на каталунците за референдум за независимост

1347392291804Испанският министър-председател Мариано Рахой отхвърля искането на каталунския лидер да бъде произведен референдум, на който жителите на Каталуня да се произнесат дали тази автономна област да се отдели от Испания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В изпратено вчера писмо до Артур Мас, премиер на правителството на Каталуня, Рахой заявява, че връзките между Каталуня и цяла Испания “не могат да бъдат прекъснати без огромни щети”, и предлага вместо това двамата да започнат преговори.

Така Рахой официално отхвърля обявеното през юли настояване на Мас за референдум за независимост. По конституция само централното правителство в Мадрид може да насрочва референдуми.

В сряда около един милион каталунци се хванаха за ръце и направиха 400-километрова жива верига из цяла Каталуня. Анкетите сочат, че близо половината от 7.5-милионното население на икономически развитата област се обявяват за отделянето ѝ от Испания.

Дълбоката рецесия и съкращенията на разходите в Каталуня, богат индустриален регион, който допринася за една пета от испанската икономика, разпалиха недоволството към централното правителство в Мадрид.

Испанският премиер Мариано Рахой и каталунският лидер Артур Мас се срещнаха тайно през август и дадоха знак, че ще продължат преговорите, за да сложат край на продължилия една година застой по въпроса за референдум за независимост и по-големите данъчни правомощия за региона. Според Рахой допитване за независимостта на Каталуня ще бъде противоконституционно. Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>