Рахой: Не искам помощ срещу диктовка

Премиерът на Испания Мариано Рахой каза, че няма да приеме икономическа помощ, която ще диктува съкращаването на разходите или засегне пенсиите, предаде АФП.

Не бих могъл да приема да ни казват точно от кои политики да съкращаваме или не”, каза той, докато четвъртата по значение икономика в еврозоната върви към искане на помощ.

Ако има сфера, която не бих докоснал, то това са пенсиите, защото пенсионерите са най-уязвимите”, каза 57-годишният лидер в първото си телевизионно интервю от идването си на власт през декември.

Макар Испания да е изправена пред високи лихви по държавните заеми, задълбочаваща се рецесия и 25% безработица, той обещава да не се бърза.

Рахой каза пред обществената телевизия TVE, че правителството на неговата консервативна Народна партия внимателно ще проучи условията на всяка финансова помощ, както всяко домакинство потърсило кредит.

Изказването му идва четири дни след съобщението на ЕЦБ, че ще изкупи държавни облигации колкото е нужно, за да се намалят лихвите за затруднените държави.

expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>