Рахой настоява, че Испания ще се справи сама

 

На пресконференция за връщане доверието на пазарите след национализацията за 19 млрд. евро на „Банкия”, премиерът Марио Рахой призна, че Испания „изпитва трудности сама да се финансира”. Но той обвини повишаващите се цени на заемите за разрастващата се дългова криза в еврозоната и се опита да разсее опасенията, че Мадрид ще бъде смазан от дълговете на испанските банки, пише вестник “Дейли Телеграф”.

Акциите на “Банкия”, спрени за търговия в петък, докато правителството оповестяваше най-големия в историята на страната план за рекапитализация, паднаха с 27% преди да се успокоят.

Представители на властите заявиха, че Мадрид вече работи върху сложен план за използване на ЕЦБ в помощ на рекапитализацията на „Банкия”, но Рахой каза, че Испания сама ще подпомогне банките си. „Няма да има спасяване на испанските банки”, каза той.

Рахой успокои, че спасителната помощ за банката няма да попречи на правителството да намали публичния дефицит от 8,9 на 5,3% през тази година.

Премиерът обаче не беше толкова категоричен за липсата на отражение на помощта върху публичния дълг на страната.

Испанските медии допълнително разпалиха страховете като съобщиха, че за спасяването на други четири банки са нужни още 30 млрд. евро. /actualno.com

Редактор: Яна Баярова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>