Рахой иска растеж без обаче да смекчава икономиите

índice

Испанският премиер Мариано Рахой обеща да изведе Испания от болезнената рецесия, в която се намира, без обаче да облекчава курса на икономии, който има за цел да намали високия й дефицит, предаде “Ройтерс”.

В първата си реч за състоянието на нацията след идването му на власт през декември 2011 г., Рахой каза, че дефицитът е паднал под 7% от БВП миналата година, което все още е над поставените от ЕС цели.

Премиерът също така обяви нови стимули за работодателите, за да наемат млади хора, както и намаляване на данъците за малките и средни фирми.

В същото време той каза пред парламента, че ще остане стриктен за намаляването на дефицита, прилагайки тежки реформи на трудовия пазар, във финансовата система и публичните финанси.

Вемсто да започне речта със списък с постижения, Рахой директно заговори за дълбоката икономическа криза в страната, признавайки страданията, през които минават испанците заради 26-процентната безработица.

Той обаче изключи смекчаване на режима на икономиите, довели до масови протести. “За тези, които искат смекчаване, нито минута облекчение или успокоение… Пътят към създаване на работни места е дълъг”, настоя премиерът.

Испанската икономика се очаква да се свие през 2013 г. за втора поредна година. Рахой обаче остана твърдо на позицията си, че “не можеш да харчиш това, което нямаш”. По думите му благодарение на безпрецедентните съкращения на разходите и вдигане на данъците Испания е успяла да намали дупката в публичните финанси с повече от 21 милиарда евро през 2012 г.

Той отбеляза, че през 2012 г. публичният дефицит ще се окаже под 7% от БВП. Испания получи една допълнителна година, до 2014 г., за да постигне целта на ЕС за дефицит под 3% от БВП.

Рахой, чиято партия беше замесена в корупционен скандал, обеща да приеме по-строги наказания за осъдените за корупция и каза, че скоро ще предложи нови правила за финансите на политическите партии. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>