Протест на испански ученици заради ограничаването на разходите


Стотици испански ученици се събраха в Мадрид, за да протестират срещу ограничаването на разходите за образование, като по този начин поставиха началото на няколкодни на протести до 15 май. Тогава се навършва една година от появата в Испания на движението навъзмутените.
Стотици испански ученици се събраха в Мадрид, за да протестират срещу ограничаването на разходите за образование, като по този начин поставиха началото на няколкодни на протести до 15 май. Тогава се навършва една година от появата в Испания на движението навъзмутените.Във всеки клас сме около 40 души и преподавателите са уморени,заяви една от протестиращите, 16-годишната Пас Елена Фернандес. Според нея ограниченията на разходите са започнали да удрят стипендиите, които са от много голямо значение в нейния квартал.Много младежи прекъсват образованието си, за да си намерят работа. Но няма много работни места,допълни тя.
Преподаватели и ученици ще протестират днес в повече от 50 града на страната. Друг протест е предвиден в Мадрид за 16 ч по Гринуич и на него се очаква да сесъберат повече хора, съобщиха организаторите.Свикахме протестите в отговор на безпрецедентните атаки срещу държавното образование,заяви генералният секретар на Синдиката на учениците Тоил Делгадо.
В усилията си да намали публичния дефицит консервативното правителство на Мариано Рахой представи тази година бюджет, предвиждащ строги ограничения на разходите. Той цели спестяването на 27,3 милиарда евро. През април той нареди също така ограничения на разходите в размер на 3 милиарда евро на година в сектора на образованието и 7 милиарда евро в сектора на здравеопазването. /АФП /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>