Празнуваме 9 май – Ден на Европа

índiceДнес празнуваме 9 май -  “Денят на Европа” – символизиращ стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

На този ден, преди 62 години, френският министър на вътрешните работи Робер Шуман прочита международната преса декларация, която призовава Франция, Германия и други европейски страни да се обединят в производството на въглища и стомана, и това да бъде тяхната “първа стъпка към европейска федерация”. Почти унищожили се и на косъм от Трета световна война, страните приемат декларацията и оставят конфликта на страна.

Така през 1985 г. на срещата на лидерите на ЕС в Милано е взето решението 9 май да се чества като “Ден на Европа”. Повод, който кара хората от различни нации да се чувстват обединени европейци вече седем десетилетия и да живеят заедно в мир и спокойствие.

На 9 май ще се проведе и друг празник – Ден на победата. Русия ще чества 68 години от победата във Втората световна война.

Празника ще се проведе на Червения площад в Москва с грандиозен военен парад. Ще се проведат над 140 празнични мероприятия, с участието на над 200 хил. души.

Планирано е празника да продължи до 22 часа, като завърши с тържествен прием в Кремъл за ветераните от войната и ръководителите на водещи ветерански организации. /meganews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>