Прагматизмът може да потуши разпалващия се каталунски национализъм

via-catalana-cadena-humana-diada-catalunya-11-septiembre-2013_TINIMA20130911_1007_18Каталунските националисти ще отбележат своя национален ден в сряда с демонстрации и подновени призиви за отделяне от Испания. Лидерите и от двата лагера обаче, изглежда, предпочитат преговорите пред конфронтацията, пише “Ройтерс”.

Стотици хиляди каталунци планират да направят 400-километрова жива верига около североизточния регион – от Валенсия до френската граница.

Те ще се хванат за ръце, образувайки непрекъсната верига в памет на поражението, което  Филип V Испански нанася на каталунските сили на 11 септември 1714 г. след 13-месечна обсада на Барселона.

Демонстрантите искат да съживят опитите си за отделяне след големите протести за независимост миналата година. Вълната в подкрепа на независимостта накара каталунския лидер Артур Мас да обещае, че ще проведе референдум по въпроса през 2014 г.

Тази година обаче нещата може да са различни за региона, населен със 7.6 милиона традиционно заможни, но в момента нуждаещи се от пари каталунци. Дванайсет месеца след споровете за референдума и каталунския курс към повече данъчна автономия Мас и испанският премиер Мариано Рахой дадоха знак, че искат да разговарят.

В петък Рахой изрази надежда, че с Каталуня могат да се направят “разумни неща” и заяви, че е готов да продължи разговорите, започнали тайно през август. Часове по-рано Мас каза, че няма да призовава за референдум, ако няма зелена светлина от централното правителство, и дори може да забави вота до 2016 г.

По-сговорчивият тон на Мас обаче ядоса коалиционните му партньори – Лявата републиканска партия на Каталуня (ERC), и той побърза да каже, че все пак се надява да се проведе референдум през 2014 г.

Диалог

Много наблюдатели в Мадрид и Барселона смятат, че Рахой и Мас нямат друг избор, освен да преговарят. Рахой се нуждае от Мас, за да гарантира, че бюджетните съкращения и икономическите реформи се прилагат в Каталуня, която представлява около една пета от испанската икономика.

Освен това премиерът, който твърди, че Испания се възстановява по-бързо от очакваното от петгодишната икономическа криза, иска да покаже имидж на стабилност в чужбина. В интерес на Рахой е да задържи консерватора Мас на власт и защото по-радикалната ERC напредва според социологическите проучвания в Каталуня.

Мас от друга страна се нуждае Рахой да продължи да предоставя финансова помощ, за да запази крехката си коалиция с ERC и да си върне подкрепата на разочарованите от икономиите избиратели.

Мас намекна, че може да проведе предсрочни избори като референдум за независимост, но на фона на намаляващата подкрепа за неговата партия “Сближаване и съюз” той вече не може да си го позволи.

“Не мисля, че има алтернатива на диалога предвид, че и Мадрид, и Каталуня признаха, че споделят общ проблем и трябва да го решат. Те ще трябва да намерят общо решение”, коментира каталунски бизнесмен, пожелал анонимност.

По думите му за осовата на сделката може да послужи нов финансов режим, който да даде на Каталуня по-силен глас за данъците и да ограничи финансовите преводи, които областта всяка година прави към останалите испански региони.

Според икономисти всяка година каталунците плащат поне 12 милиарда евро повече под формата на данъци за Мадрид, отколкото получават обратно за услуги като училища и болници. “Мас вече е готов да изслуша добро предложение за данъчно споразумение”, допълни източникът.

Рисковете

Други партии като социалистическата опозиция и по-малки групи в Каталуня, настояват за конституционна реформа, която да превърне Испания във федерална държава като Германия, давайки на регионите по-голям контрол върху техните собствени политики и финанси.

“Възгледите за независимост доминират в момента в публичното пространство, но съм сигурен, че някои хора, които ги подкрепят, ще останат доволни с данъчно споразумение и реформирано положение”, смята Мануал Крус, философ и преподавател в Университета на Барселона.

Социологическо проучване показа, че 40% от каталунците подкрепят независимостта, а други 25% искат по-голяма автономия от централното правителство. Друг въпрос е обаче дали Рахой може и иска да направи предложение по тези линии.

Предлагайки данъчно споразумение на Каталуня, дори и в по-ограничена версия, той ще отстрани един проблем, но рискува да разпали нов в региони като Валенсия или Андалусия, където местните власти от Народната партия и социалистите от дълго време настояват за повече финансова свобода.

“Ако има специално отношение към Каталуня, ще има революция”, казва Фернандо Фернандес, професор по икономика в IE бизнес училище в Мадрид. “За мен конфронтацията е неизбежна. Сега, когато духът на независимостта е пуснат от бутилката, няма лесен начин да бъде върнат обратно в нея”, допълва той. Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>