Посолството в Мадрид иска да се спазват правата на задържаните от кораба “Свети Николай”

Посолството в Мадрид ще изпрати нота до испанските власти с искане да бъдат спазвани всички права на задържаните по случая с трафика на наркотици български граждани в Испания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, цитирани от Би Ти Ви.

С нотата българското посолство ще поиска предоставяне на задържаните на писмен превод на обвинителния акт, както и ще повтори молбата за среща на консула с тях. Консулът на България в испанската столица посети в затвора българските моряци два пъти и преди един месец е отправила ново искане за посещение, за което все още не е получила разрешение.

До този момент обаче никой от задържаните не се е обръщал към посолството за помощ или превод. От самото начало испанските власти назначиха трима служебни адвокати и преводач на задържаните. Адвокатите са решили засега да не внасят възражения срещу обвинителните актове, чието съдържание е било преведено устно на задържаните.

Испанските власти не са предоставяли на посолството обвинителния акт или каквито и да било документи или информация, свързани с разследването, и нямат задължение да го правят, доколкото посолството не е страна по делото.

Българските моряци от кораба “Св. Николай”, които бяха арестувани в Испания за трафик на кокаин, са получили обвинителни актове, но са пропуснали 3-дневния срок за обжалване, стана ясно вчера от роднини на задържаните.

Пропускането на срока за обжалване е вследствие на факта, че документите са били връчени на испански език и моряците не са успели да разберат написаното в тях. Заради липса на преводач те не са могли да общуват пълноценно и със служебните си защитници, допълват техните близки.

В момента българите са разпределени в четири затвора, но все още няма официално разрешение близките им да ги посетят.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>