Посланието на Хуан Карлос не бе излъчено в Каталуня

zx450y250_2209850Традиционното послание на испанския крал в навечерието на Рождество не беше излъчено по каталунската обществена телевизия за първи път в 30-годишната й история, предаде Ройтерс.

Работещи в телевизията обявиха кратка стачка, докато вървеше посланието на краля, и вместо него беше излъчено друго предаване. Официалното обяснение беше протест срещу орязването на разходите на телевизията, но според Ройтерс случаят е показателен за растящите сепаратистки настроения в богатия североизточен регион.

В изявлението си Хуан Карлос не спомена пряко щекотливата тема за каталwнската независимост, но отправи силен призив към испанците да се обединят и да приемат различността в момент, когато страната се бори да се справи с петгодишната икономическа криза, оставила без работа един на четирима работещи.

“Заедно ние сме решавали далеч по-трудни проблеми от днешните и винаги сме се стремели към една и съща обща цел”, каза кралят. “Испания е велика страна, за която се струва да се борим.”

Управляващите в Каталуня, където живеят 7.6 милиона души, са насрочили за 9 ноември референдум за независимост, който обаче премиерът Мариано Рахой обяви за противоконституционен и предупреди, че ще бъде блокиран в парламента и съдилищата. Допитванията показват, че около половината каталонци биха гласували за независимост, ако референдумът се състои днес.

Обществената телевизия в Страната на баските, друг сепаратистки район, също не излъчи коледното послание на краля, което се случва често, съобщава Ройтерс. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>