Помощ за 100 училища за българчета в чужбина


Над 100 училища за българчета в чужбина ще бъдат финансирани от Министерството на образованието, младежта и науката тази година. За първи път частни проекти на наши общности зад граница ще получат 4 млн. лв. от бюджета, пише в. “Сега”.

Средствата ще бъдат отпуснати за детски групи по български език и литература, подготовка на кандидат-студенти за български висши училища и за кръжоци по фолклор, театрални школи, танцови и певчески състави, за абонамент за педагогически издания и вестници от България.

В одобрените програми ще се включат 7125 българчета, живеещи в Молдова, Украйна, Турция, Сърбия, Великобритания, САЩ, Испания, Германия, Австрия, Кувейт, Аржентина, Португалия, Коста Рика и др.

Най-голям проект по брой обхванати деца е на Българския теоретичен лицей “Васил Левски” в Кишинев – 367 деца. Една от големите програми и по брой деца, и по одобрено финансиране ще се изпълнява в Турция от Българския информационен образователен център към Тракийски университет в Одрин.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>