ПОДАГРАТА

– Имаме повишени стойности на пикочна киселина?

– Усещаме силни болки в ставите ( на пристъпи )?

Когато нивото на пикочната киселина е много голямо в кръвната плазма, тогава се е прекрачила границата на разтворимост и пикочната киселина изкристализирва.

Тези кристали се натрупват в бъбреците и ставите ( първо в малките стави ). В началото няма симптоми и като, че ли изведнъж идва първият пристъп.

Причината да се стигне до тук е най-вече храненето ни с много белтъци и пурини в комбинация с алкохол.

В този случай е засегната ставата на големият пръст на крака. Той се подува, зачервява се и става много болезнен.

При движение болката е още по-силна. В един момент тя изчезва и така отделните пристъпи се редуват с паузи, през които не усещаме симптомите, до момент, когато се стигне да се деформират ставите и с просто око вече виждаме натрупванията от кристали. И, тук е налице хроничен процес.

И така, ако продължаваме да не лекуваме подаграта, след кристалните натрупвания се стига до образуване на възпаления и камъни в бъбреците и така по веригата.

Заболяването се среща предимно при мъжете и понякога ( много рядко ) е резултат от предществащо заболяване като инфаркт със силно увредени тъкани или нарушения във функциите на бъбреците или тумор.

Принципно силните болки се повлияват от болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства. Но, това е временен резултат и ако не променим храненето си и не включим живите храни и билки процесите ще се задълбочават.

Добре е да се избягва като цяло месото, алкохолните напитки и всички консервирани и обработени по химичен път храни. За да подобрим циркулацията на всички течности и обмяната на мастите е добре да нормализираме теглото и да започнем да дишаме дълбоко. Така ще се възстановят процесите в организма и ще стъпваме смело на краката си!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>