Плевнелиев: На референдума ще гласувам против АЕЦ “Белене”

índice

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че на предстоящия референдум категорично ще гласува “против” изграждането на АЕЦ “Белене”.

“В Белене няма нищо, в Козлодуй има всичко. Там има мрежи, там има специалисти, има системи, има традиции. Аз не считам, че 2 млрд. евро са малко пари. С тези пари само, за да изградим несъществуваща инфраструктура на една втора централа, каквато според мен не ни трябва, ние ще лишим икономиката от един изключително важен ресурс”, каза той в интервю за Дарик и обясни, че само за инфраструктура на площадката за АЕЦ “Белене” държавата трябва да извади 2 млрд. евро допълнително.

Държавният глава заяви, че би искал да е президент на енергийната ефективност, а не на непрозрачността на инвестициите в сектор енергетиката.

Днес

Росен Плевнелиев бе обявен за Политик на 2012 г.

в традиционната класация на Дарик радио. Той оглавява класацията за втора поред година.

Номинирани за Политик на 2012 бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Кристалина Георгиева, бившият еврокомисар Меглена Кунева и лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев. Според регламента в анкетата не могат да участват личности, които вече три пъти са били “Политик на годината” – това са Георги Първанов, Иван Костов и Бойко Борисов.

Не съм се опасявал от импийчмънт, защото не съм нарушил Конституцията,

нещо повече – защитих я и ще го правя винаги, заяви Плевнелиев по повод напускането на клетвата на номинираната за конституционен съдия Венета Марковска.

“Наистина се учудих от всичко, което се случи в последните няколко седмици. Не считам, че е толкова трудно големите политически партии да излязат с достойна кандидатура за Конституционния съд. Не е трудно, стига да пожелаят”, каза Плевнелиев и добави, че днес вече има дебат.

“Все повече и повече тинята и мътната вода се отпушват. Това е голям напредък за България – не просто посочен и гласуван кандидат, а процедура, дебат. Тази процедура сега вече трябва да доведе до избор на достоен кандидат”, посочи президентът.

“Притеснявам се, ако тръгнем назад за тютюнопушенето,

против съм, защото считам, че това лутане напред-назад създава непрогнозируемост. Подкрепих министъра на здравеопазването, когато имаше дискусия. Изключително съм впечатлен от нейното решение – да не се вдига забраната. Да, аз съм “против” възстановяване на тютюнопушенето, но не плаша с вето, искам да чуя аргументи”, каза Росен Плевнелиев.

Като президент отказвам да бъда пощенска кутия за нерешени проблеми, бе категоричен Плевнелиев. “Отказвам да бъда доброто извинение за липсата на комуникация. Нека да седнат в парламента и да решават проблемите”, каза той. “Не мисля, че тази доза агресивност е нормална за парламента. Не считам, че президентът трябва да е пощенска кутия, за да накара политическите сили да си говорят. Не може още от сега да опорочаваме следващите избори”, добави Плевнелиев.

Той заяви още, че докато е държавен глава, отношението към Македония няма да бъде романтично, а прагматично. Европа очаква от нас да не замитаме, а да посочваме проблемител посочи президентът.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>