Пилетата които ядем са биологични оръжия


Опасни пилета ни нападат от магазините. Цели 76 % от от пернатите, разфасовани в кланици, съдържат заразните кампилобактерии, 15,7 % пък са способни да причинят салмонелоза и кампилобактериоза.
За доброто както на консуматорите, така и на производителите, се предприемат стъпки за забраняване вноса на птици, яйчен прах и яйца от чужбина. Бедата е, че сега по складовете стоят не пласирани близо 10 хиляди тона птиче месо и 20 милиона яйца, разказва Иван Иванов от Съюза на птицевъдите. Така че нищо чудно производителите да се пробват даже да пробутат за продажба някоя позалежала хранителна стока, дори и вредна за здравето в подобни кризисни условия. Но, загърбвайки предположенията, очаква се стимулирането на родната продукция да противодейства на спада в птичия бизнес (засега той е с 50 %). А българското качество хич не е за пренебрегване, защото птицефермите спазват перфектна хигиена. Следователно, от наши производители опасност за някаква зараза е почти изключена. Междувременно предприемането на европейски мерки все повече навлиза – около 1000 наши ферми ще изхвърлят старите си клетки за кокошки до края на 2011 година.

Пилешките кренвирши обаче никак не са безвредни, казва Павел Кърлев от Защита на потребителите. Апетитната храна била тъпкана със сланина, соеви протеини и птичи прат. Но и мазнината даже излизала скъпа, като в производството на кренвирши се стига до нова крайност. Внасят се устройства и машини за извличане на колаген. За целта се използвала свинска кожа, омекотена с химикали. Различни синтетични течности помагат за набавянето на екстракт от обработения продукт, който после се използва за месото, което си сервираме в чинията така спокойно.
Американските вериги за бързо хранене богатеят, тровейки клиентите си с ниско струващи пилешки продукти. Техните пернатите създания били отглеждани в огромни хали, като дневната им порция включвала само протеини, антибиотици и хормони. Последните стимулират бърз растеж, а антибиотиците (с които лекуват птиците) се натрупват в човек, създавайки резистентност. Състоянието се характеризира с невъзможност да се предпази организмът чрез антибиотиците, защото се е пренаситил с тях.

framar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>