Педро Санчес удари на камък, не успя да сформира правителство

0000417419-article2Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес не успя да сформира правителство, след като не получи достатъчно подкрепа от парламента.

Санчес, който изпълнява длъжността премиер след изборите през април, завършили без категоричен победител, се нуждаеше от абсолютно мнозинство от поне 176 гласа в 350-местния Конгрес на депутатите, за да бъде утвърден като министър-председател. Той получи 124 гласа “за” срещу 170 “против” и 52 въздържали се.

Второто гласуване предстои в четвъртък, а дотогава той ще опита да постигне споразумение с крайнолявата партия “Подемос”, съобщи Bulgaria ON AIR. В четвъртък на Санчес ще бъде достатъчно да получи обикновено мнозинство.

При успех парламентарната група на “Унидос подемос” ще промени вота си от въздържали се на подкрепящи правителството и ще позволи Санчес да встъпи в длъжност. Така Испания ще тръгне към първото си ляво коалиционно правителство от 1936 г. насам, когато избухна гражданската война, посочва АФП.

Пътят към нова лява коалиция е изпълнен с препятствия, тъй като отношенията между Санчес и лидера на “Унидос подемос” Пабло Иглесиас са напрегнати, предава БТА.

Ако не се стигне до споразумение, Санчес ще разполага с два месеца, за да направи нов опит. В противен случай на 10 ноември ще се произведат нови избори, четвърти за последните 4 години.

Сред проблемите пред Санчес е и каталунският въпрос, посочва АФП. Радетелят за независимост на Каталуния Рафаел Руфиан, чиято парламентарна група трябва да се въздържи, за да позволи утвърждаването на Санчес, без да се замисля обвини социалистите, че “играят на покер с надеждите” на избирателите. На първото гласуване 14-те присъстващи депутати от неговата парламентарна група гласуваха “против”.

По публикацията работи: Боряна Павлова

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>