Пасивността на Испания задушава еврото

Еврото днес отстъпва позиции, след като Испания намали надеждите, че скоро ще потърси помощ, докато австралийският долар потъва след намалението вчера на лихвите в страната.

Единната валута е на 1.2902 срещу долара при едноседмичен връх вчера от 1.2968, от който се оттегли след изявлението на испанския министър-председател Мариано Рахой, че искане на помощ от Европа не е на дневен ред.

Все пак еврото остава доста над 3-седмичното дъно от 1.2804, което удари в понеделник. Изглежда, че в момента се оформя рейндж на търговия преди Испания да действа, когато ще влезе в сила и наскоро оповестената програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации.

Пазарите изчакват и оценката на кредитний рейтинг на Испания от Муудис, която вчера съобщи, че резултата ще стане известен този месец. Испания е на път да загуби инвестиционния си статут, ако Муудис реши да намали оценката си за страната.

Според някои дилъри устойчивостта на еврото може би отчасти се дължи на покупките срещу австралийския долар, който падна значително срещу всички основни валути. Инвеститорите го зарязаха след решението на централната банка вчера да намали с 25 базови пункта лихвите до 3.25%, най-ниски нива за последните 3 години, както и остави възможността за нови редукции. Тя аргументира сегашното намаление със забавянето на китайската икономика, спадащите цени на експорта и силата на валутата, фактори които вредят на местната икономика.

По-нататъшното поевтиняване на австралийския долар може да бъде ограничено, тъй като ФЕД и ЕЦБ са заети със стимули за техните собствени икономики, което намалява привлекателността на долара и еврото.

Единната валута скочи до три и половина месечен връх от 1.2603 срещу австралийския долар и се отдалечи от рекордните дъна на 1.1597, ударени преди само два месеца. Зелените пари нанесоха най-големите еднодневни загуби на австралийския долар за последните над два месеца и го свалиха на 1.0224. Инвеститорите продаваха австралийския долар и срещу йената и така предизвикаха 4-седмично дъно от 79.90.

Днес в Европа ще стане ясно състоянието на сектора на услугите. Нови сигнали за слабост могат да увеличат натиска върху ЕЦБ да намали в четвъртък лихвите. Банката обаче вече изрази достатъчна загриженост за инфлацията, за да убеди пазарите, че ще се въздържа от намаление на лихвите, които вече са на рекордно ниските нива от 0.75%.

Златото на най-високи нива за 2012 заради Испания

Златото поевтиня незначително днес, но остава близо до 11-месечния връх, заради несигурността около спасителния план за Испания. Инвеститорите изчакват и важния доклад за трудовата заетост в САЩ, който трябва да покаже ефективността на последните стимули.

Жълтият метал почти не е променил стойността си от края на миналата седмица, след като регистрира четвърти пореден месец на печалби през септември, подкрепен от агресивните стимули на централните банки, в това число Федералния резерв и Европейската централна банка.

Скоростта на покачване обаче взе да се изчерпва при липсата на нов катализатор, докато инвеститорите изчакват развитията в Испания, която сега е в центъра на дълговата криза в еврозоната.

Спот цената днес е 1773 долара за тройунция. Тази седмица беше ударена най-високата стойност след ноември на 1791.20 долара, а прогнозите сочат за първото тримесечие на 2013 средна цена от 1800 долара за тройунция. Според технически анализатори днес цената може да падне в посока 1737.50 долара за тройунция.

Търговията е слаба, тъй като китайските пазари са затворени през цялата седмица заради официални празници. Пазарите са и предпазливи преди излизащия в петък доклад за заетостта в САЩ. Растежът на работните места вероятно се е подобрил незначително през септември, докато бизнеса остава все така предпазлив от вероятността за рязко стягане на правителствения бюджет, което би нанесло сериозен удар по икономическото възстановяване от началото на годината.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>