Партията на Рахой е в центъра на ново разследване за корупция

images

Испански съдия в четвъртък съобщи, че започва второ разследване за корупция срещу управляващата Народна партия, засилвайки натиска върху партийните лидери, включително и върху премиера Мариано Рахой, предаде “Ройтерс”.

В новия случай съдията следовател от върховния съд Пабло Рус ще разгледа твърденията, че бивш ковчежник на партията е пазил тайни счетоводни документи за дарения от магнати в строителния сектор, свързвани с Рахой и други членове на партията.

Рахой отрича той или партията му да са замесени в скандала, който обаче разгневи испанците на фона на масовата безработица, дълбоките социални съкращения и спасителната помощ за банките на стойност 40 милиарда евро.

В сърцето на корупционните разследвания е бившият ковчежник на Народната партия Луис Барсенас. В по-ранно разследване, което продължава, Рус обвини Барсенас, че е използвал позицията си, за да получава подкупи като част от по-широк корупционен кръг, включващ хора от партията, да укрива данъци и да пере пари.

В новото разследване съдията проверява счетоводни документи, които Барсенас е пазел повече от 20 години, проследявайки дарения на средства и разпределения, които може да са били в нарушение на правилата за партийно финансиране и други закони.

Бившият ковчежник на партията отрича да е замесен и твърди, че въпросните счетоводни документи са фалшиви, а парите в швейцарски сметки са от законен бизнес. По думите на Рус обаче полицейското разследване е открило доказателства, че плащанията от въпросните документи, публикувани от испанския вестник “Ел паис”, действително са се състояли.

Рахой обеща да се проведе външен одит на сметките на Народната партия и публикува собствените си данъчни декларации на уебсайта на офиса на премиера. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>