Очаква се вълна от фалити на строителни фирми в Испания

images

“Лошата” банка ще върне участниците на местния пазар на имоти в реалността.

Очаква се вълна от фалити на строителни компании в Испания, след като “лошата” банка на страната започне да действа и да продава имоти с големи отстъпки, предаде Ройтерс.

От 2008 г. насам банките замаскират реалното състояние на пазара на имоти на Пиренеите, тъй като бяха в състояние да рефинансират заемите за строителния бизнес. Това от една страна изкуствено поддържаше една част от компаниите платежоспособни, както и запазваше балансите на банките в относително “здравословен вид”.

Реалността обаче ще удари участниците на пазара с пълна сила, когато “лошата” банка, която ще абсорбира токсични банкови активи и свързаното с тях имущество, започне да ги продава.

Засега общото схващане в Испания е, че формирането на “лоша” банка ще помогне на всички, защото ще се осъществи така необходимата корекция на оценките на активите. Може да се очакват обаче допълнителни усложнения и някои строителни компании да стигнат до преговори с кредитори за преструктурирането на дългове и дори до защита от банкрут.

Пресен пример е инвестиционната компания Gecina, която рязко затъна, след като банка отказа да рефинансира заем на стойност 1,6 млрд. евро.

През третото тримесечие закрила от банкрут в Испания са потърсили над 1 400 компании, което е с 22% повече на годишна база. Около една трета от тези компании са от строителния сектор или свързани с пазара на имоти.

Като се имат предвид недовършените проекти и изкупената, но незастроена земя, от банкрут вероятно са изправени около половината от испанските строителни компании, коментира Рафаел Поули от Jones Lang LaSalle.

“Банките в продължение на 4-5 години рефинансираха строителния бизнес, но сега нямат кой знае колко стимули да го правят. В един момент на тази история трябва да се сложи край”, посочи той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков/ investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>