Официална испанска финансова помощ би била от полза не само за Испания, но и за Европа като цяло, заяви Чарлс Далара

Шефът на Института за Международни Финанси (IIF) – Чарлс Далара (който в края на миналата и началото на настоящата година водеше преговорите относно преструктурирането/обезценката на гръцкия дълги притежаван от частния сектор) вярва, че официална молба от Испания за финансова помощ от Еврозоната (от ESM фонда) би била от полза не само за страната, но също така и за Европа като цяло.

В интервю за испанския в-к El Pais, Далара заяви, че такава официална европейска помощ за Испания ще повиши доверието (на финансовите пазари) и ще доведе до стартиране на програмата на ЕЦБ за покупки на испански дългови книжа, което да понижи цената на финансиране  (лихвите по суверенните дългови книжа) на Испания и цената на финансиране на испанските компании.  Той не смята, че искането на такава официална подкрепа ще дойде с налагането на тежки допълнителни условия към Испания, която вече прилага строгите мерки на икономии.

Далара от IIF също така подкрепя инициативата за т.н. “лоша банка” в Испания (в която да бъдат предоставен “лошите/токсичните” активи на испанските търговски банки, но при доста голяма отстъпка от тяхната номинална стойност), но за него все още не е ясно каква роля ще играят испанските банки и дали те ще бъдат част от частните инвеститори, които да формират капитала на тази “лоша банка”. “Важно е да се зашити целостта на цялата финансова система, без да има заразяване на здравите банки от слабостта на някои от спестовните банки”, заяви шефът на Института за международни финанси.

http://money.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>