Опасни ли са пластмасите

Пластмасите са навсякъде и ми се струва редно да знаем това-онова за тях, за да можем да ги използваме правилно и с мярка, и да се предпазим от някои странични ефекти. И така… Повечето пластмасови контейнери имат цифра от 1 до 7 в триъгълничето за рециклиране или буквено съкращение, което най-често ще намерите на дъното на опаковката. Ето кратко описание на различните видове:

#1 polyethylene terephthalate (PET or PETE) – използва се за бутилки за еднократна употреба за газирани напитки, вода, сиропи за кашлица

#2 high density polyethylene (HDPE)
– използват се за бутилиране на мляко, играчки, перилни препарати, шампоани

#3 polyvinyl chloride (V or PVC) – използват се за бутилиране на олио, тръбите за вода и канализация, опаковъчно фолио за местни продукти

#4 low density polyethylene (LDPE) – използва се за торбички за еднократна употреба, пликчета за сандвичи, домакинско фолио

#5 polypropylene (PP)- например, бутилки за сиропи, кофички за кисело мляко и плодови млекца, памперси

#6 polystyrene (PS)
– от него за направени чашки за кафе за еднократна употреба, кутии за храна

#7 други (смесени; най-често polycarbonate, или PC, но също polylactide, или PLA, продукти направени от възобновяеми суровини) – примерите тук са бебешки шишета, бутилки за вода за многократна употреба, кутии за съхранение на храна, опаковки за медицински нужди

За безопасни се считат пластмаси с номера 2, 4 и 5. Те са най-щадящи спрямо човешкото здраве. Не пренасят познати химикали върху храната, която се съхранява в тях и като цяло те са най-често преработвани.

#1 (PET) опаковките се считат за безопасни за еднократна употреба и трябва да се избягва повторната им употреба. Причината за това е, че те са порести и абсорбират миризми и бактерии от които е трудно да се отървем, и освен това са предимно бутилки, което ги прави невъзможни за щателно измиване.

PLA – полилактид, са пластмаси, направено от възобновими източници като царевица, картофи и захарно цвекло и всичко друго с високо съдържание на скорбяла, която бива превърната в полилактидна киселина (PLA). Тази растителни пластмаси не могат да се рециклират, но се разлагат в торище за около 12 дни, за разлика от останалите, на които им са нужни повече от 100 до 400 години. Тези пластмаси имат обаче един огромен недостатък – направени са от храна! И за да се отговори на повишеното търсене на някои видове реколти заради производството на биогорива и биопластмаси, се изгарят в буквалния смисъл на думата тропически гори!

Пластмасите, които е по-добре да избягваме, са с номера 3 (PVC), 6 (PS) и 7(PC). Номер 3 (PVC), използвани често за опаковане на месо, съдържат омекотители, наречени phthalates, които влияят на хормоналното развитие. По време на производството и производството им се отделя диоксин – мощен канцероген и причина за хормонални аномалии. #6 (PS) са два вида – еxtruded polystyrene (стиропор), използван за чаши и опаковки за готова храна в ресторанти, и non-extruded PS, използван за прозрачни кутии за готова храна, пластмасови прибори и прозрачни чаши за еднократна употреба. И двете форми на PS могат да отделят частици styrene в храната. Styrene се счита за вероятен канцерогенен фактор при хората и може също да повлияе на хормоналния баланс и репродуктивните способности. #7 (PC) съдържа химикал наречен bisphenol A (BPA), който също влияе на хормоналния баланс и е свързан със заболявания като рак, затлъстяване, диабет.

Как можем да се предпазим от страничните ефекти?

* Когато купувате храни, опаковани в PVC фолио, разопаковайте при първа възможност и съхранявайте в стъклени или керамични съдове.
* Избягвайте да съхранявате мазни храни (като месо и сирена) в пластмасови кутии.
* Мийте внимателно и на ръка пластмасови кутии и опаковки за многократна употреба. Силните препарати, използвани от миялните машини) или абразивни гъби могат да надраскат повърхността на кутиите и така да създадат условия за задържане и размножаване на бактерии.
* Етикетът „подходящ за микровълнови фурни”, означава само, че съда няма да се повреди в микровълновата, но не гарантира, че при нагряване няма да отеля вредни химикали, които се абсорбират от храната. Използвайте стъклени или керамични съдове.
* Ако използвате пластмасово фолио в микровълновата, то трябва да позволява на парата да излиза от съда и да не е в контакт с храната.
* Не използвайте в микровълновата пластмасови опаковки предназначени за еднократна употреба.
* Не използвайте в микровълновата найлонови пликчета, вестници и алуминиево фолио.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>