ОИСР: Испания спешно трябва да продължи реформите си

Испания спешно трябва да продължи реформите си, за да се справи с рекордно високото равнище на безработица. В същото време перспективите за скорошно съживяване на четвъртата икономика в еврозоната са слаби, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според ОИСР, страната, чиито позиции отслабнаха след спукването на балона на пазара за недвижими имоти през 2008 г., ще остане в рецесия и през 2012 г., като свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде с 1.3%, а през 2013 г. – с 1.4%.

Основният проблем на Испания продължава да бъде огромната безработица, която за трето поредно тримесечие превишава
историческия праг от 25%, засягайки 25.02% от трудоспособното население, като сред младежите на възраст от 16 до 24 години тя е над 52%.

Нови структурни реформи са необходими, за да се стимулира заетостта, особено сред младежите, както и да се подобри конкурентоспособността, отбелязват експертите на ОИСР.

Според организацията страната ще продължи до 2013 г. да има най-високата безработица в целия индустриализиран свят с равнище от 25% през 2012 г. и от 26.9% през 2013 г.

Испанското правителство пък залага на равнище на безработицата от 24.6% в края на 2012 г., а след това очаква лек спад през 2013 г. до 23.3%.

ОИСР определя като значителен напредък реформата на трудовия пазар, започната в началото на годината, която значително намалява обезщетенията при уволнение и въвежда нов договор с неопределен срок на действие при едногодишен изпитателен период.

Ако реформата не се окаже ефективна, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки, за да се намали двойствеността на
трудовия пазар между договор с неопределен срок, който е силно защитаващ от едната и от друга – много временните  договори, вървейки към единен договор, препоръчва ОИСР.

/infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>