Облекчение: пенсионираме се без да спираме работа

imagesБългарите ще можем да се пенсионираме, без да спираме работа. В момента, за да се излезе в пенсия, освен достигането на определените стаж и възраст, трябва и да бъде прекратен трудовият договор, дори и само за 1 ден. Заради това допълнително условие България е на път да загуби дело в Съда на ЕС. За отпадането на изискванвето обаче са необходими законодателни промени.

Министерството на труда и социалната политика има готовност веднага да предприеме съответните законодателни промени, което ще улесни много хората при ползването им на правото на пенсия, посочи неговият представител Добринка Бонева пред btv днес.

Важната промяна в условията, при които се пенсионират българите, работили в страната и в Европейския съюз, се очаква да настъпи след решение на Съда на ЕС, както “Български новини” съобщи през март тази година. Става въпрос за делото “Сомова срещу България”, заведено от българска гражданка, работила в Австрия, срещу България.

Договорът за функционирането на Европейския съюз не допуска съществуването на правна уредба като българската, която обвързва пенсионирането с изискване за прекратяване на работа, гласи заключението на Съда на ЕС по делото. Основният адвокат по него твърди, че условието за спиране на работа, за да се получи пенсия, ограничава двете основни европейски свободи – на свободно движение на хора и на предоставяне на услуги. В становището си до съда от 9 януари 2014 г. правителството на страната ни също признава, че условието противоречи на европейското право, не вижда смисъл в това изискване и е готово да го отмени.

В момента навършилите години и стаж за пенсия трябва поне за ден да спрат работата и осигуряването си, за да могат да подадат документи в Националния осигурителен институт, независимо че отговарят на всички условия на закона за придобиване право на пенсия. Много сигнали и жалби във връзка с това изискване са отправяли и читатели на ”Български новини”. Сега те трябва да прекъснат работата и осигуряването си в страната-членка на ЕС, където работят, да се приберат в България, за да представят документите си в НОИ и след това отново да си намерят работа в страната, където живеят. Промяната трябва да бъда направена в Кодекса за социално осигуряване.| Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>