Обама: Не можем да позволим Испания да рухне

Американският президент Барак Обама настоя, че не може да се позволи Испания да рухне, и отрече да има предвид само Мадрид, когато говори за кризата в еврозоната, предаде “Ел мундо”.

Испания е голяма страна, не можем да позволим тя да се срине, подчерта той в интервю за W Radio. По думите му проблемите на Гърция са “очевидно по-големи”, но тя е по-малка държава.

“Италия има проблеми, както Испания… Това, което правим обаче, е да насърчаваме идеята всички страни в региона да се обединят. Да се уверим, че новите реформи в Испания ще бъдат подкрепени от Германия и в дългосрочен план ще са от полза за целия ЕС”, допълни президентът, цитиран от АBC.

Според него всичко това ще бъде от значение за САЩ, защото Европа е най-големият им съюзник. “Колкото по-добре са те, толкова по-добре сме ние”, посочи още Обама.

Това не е първият път, когато президентът говори за Испания по време на предизборната си кампания. Миналата седмица той каза, че нито Испания, нито лидерите на Стария континент са отговорили на разпространението на кризата с необходимата бързина.

Кандидатът на републиканците Мит Ромни също използва Мадрид като пример за това какво не трябва да правят САЩ, критикувайки прекомерните публични разходи на Испания.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>