Н. Младенов: Настръхва ми косата за нашите в Швеция

Правителството гласува днес решение, с което се отпускат извънредни 170 хил. лв., за да се организира прибирането на нашите сънародници, които са отишли за сезонна работа в Швеция без трудови договори и са били измамени.

 
Това съобщи пред журналисти след заседанието на Министерския съвет министърът на външните работи Николай Младенов.

 
Начините на транспортиране се уточняват, за да може да са най-икономически изгодни и възможно най-бързо да могат хората да се върнат, допълни министърът.
 
Той отбеляза, че се работи в тясно сътрудничество с шведските власти на всички нива, за да може в най-скоро време да се осигури решаването на този казус.
 
Швеция не е съседна на България държава, има нужда от намирането на разрешителни и други документи, които да осигурят възможността за транспортиране на сънародниците ни, допълни министърът.
 
Това е еднократен акт, защото не искаме да създаваме прецедент, който да позволи на “мошеници, измамници и престъпници, които са подвели нашите сънародници, да злоупотребят със системата, която създаваме”, заяви Младенов.
 
Друг мотив за действията на правителството е големият брой на хората, които в момента са в тежко положение в Швеция.
 
По думите на министъра правителственото решение е и заради нарастващото социално напрежение в някои от групите в местата, където се намират.
 
Днес към Стокхолм пътуват представители на МВР и на социалното министерство,
 
за да се включат в усилията за справяне с извънредната, по думите на министъра, ситуация.
 
Премиерът е разпоредил днес да се започнат бързи действия по подвеждане под отговорност за трафик на хора на тези, които са подвели сънародниците ни, и са ги отпратили към Швеция без договори и без ангажименти за извършване на работата.

 

По предварителни оценки от няколко дни неколкостотин български граждани са отишли на сезонна работа в Швеция, без да имат трудови договори и са били измамени.

 
Те са намират в различни части на Швеция. Министърът допълни, че някои от тях са пред българското посолство в Стокхолм, което заедно със шведските власти съдейства за осигуряването на сънародниците ни на храна и вода.
 
“Това, което научих за начина, по който те са стигнали там, и някои от случаите, в които те реално са платили, за да стигнат дотам,

ме кара да ми настръхва косата.
 
Това са анекдотични случаи, които не са все още проверени, нека да оставим следствието да си свърши работата”, допълни министърът в отговор на въпрос.
 
Младенов съобщи, че в министерството започва да работи група, която до септември ще изработи концепция за приемането на закон, който да регламентира задълженията на държавата към съгражданите ни в чужбина.
 
Министърът изрази надежда той да бъде приет в началото на следващата година. Убеден съм, че в ситуацията, в която се намираме, имаме нужда от кодифициране, за да не се чувстват хората измамени, когато имат нужда от подкрепа, да я получават и да знаят на каква подкрепа, в какви ситуации могат да разчитат, заяви Младенов. /vesti.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>