Няма молба от испанските власти за подкрепа за испанските банки, заявиха от Европейската Комисия


Няма молба от испанските власти за подкрепа за испанските банки, заяви говорителят на Европейската Комисия – Амадеу Алтафай Тардио. Няма и спасителен европейски план за испанските банки, посочиха от ЕК.

ЕК е убедена, че Испания ще предприеме необходимите мерки за разсейване на съмненията относно испанските банки.

От Европейската комисия казаха, че не е възможно да има директно плащане за болните испански банки от страна на EFSF или ESM европейските спасителни фондове с оглед настоящите юридически клаузи за тяхното функциониране.

ЕК посочи, че трябва да има оценка на испанските банкови финансови нужди, преди да се реши колко и от където да дойдат средствата за рекапитализация на испанските банки. “Ако финансовите нужди на испанските банки за рекапитализацията не могат да се осъществят чрез набиране на свеж ресурс от капиталовите пазари на първо място, след това на второ място от испанските държавни фондове, чак след това може да бъде активирана Европейска спасителна финансова помощ и то след официално запитване от страна на испанските власти”, зави Тардио от ЕК.

Европейската комисия също така отбеляза, че тя и немският канцлер Меркел са “на същата страница” относно по-нататъшната интеграция в Еврозоната. /money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>