НЦИОМ: 36% от българите искат децата им да емигрират

36% от българите биха насърчили децата си да отидат да живеят извън България завинаги. Това показват резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ за миграционните нагласи на българите, проведено в края на септември 2012 г.

Делът е с 6% повече от регистрирания през 2009 г. По-често от останалите твърдят, че биха постъпили така хората на възраст до 49 години.

67% от българите биха насърчили децата си (ако имат или когато имат) да отидат да учат в чужбина. Този дял отново е с 3% по-висок от регистрирания през 2009 г. (64%). По-често така отговарят хората на възраст до 49 години, висшистите и столичани.

71% от интервюираните (с 2% повече, отколкото през 2009 г.) твърдят, че биха окуражили децата си да отидат да работят в чужбина за определен период от време. Подобно намерение заявяват по-често хората на възраст до 49 години, тези със средно образование и жителите на областните градове.

14% от българите имат намерение да напуснат България завинаги. Делът на искащите да напуснат страната е с 3% по-висок от регистрирания през ноември 2009 г., когато подобно желание са заявявали 11% от анкетираните.

Най-голямо желание да се изселят от България имат хората между 30 и 39 години – 25% от тях; и най-младите до 29 години (22% от тях). По-високи дялове на готови да емигрират има сред висшистите и сред безработните.

Намерение да работят или учат в чужбина, без да напускат страната завинаги, заявяват 28% от участвалите в изследването – също с 3% повече в сравнение с ноември 2009 г. Подобни желания заявяват 63% от запитаните на възраст до 29 години и 40% от анкетираните на възраст между 30 и 39 години. В тази група са и 38% от жителите на София, както и 50% от безработните, участвали в изследването.

По-високо от средното желание за миграция – и временно, и постоянно, се регистрира сред представителите на ромския и турския етнос.

Твърдо намерение да напуснат страната заявяват 12% от участвалите в изследването – т.е. те биха отишли в чужбина както за да учат или работят, така и за постоянно.

Основните изводи от изследването са, че през изминалите три години миграционните нагласи са сравнително устойчиви. Когато става въпрос за окуражаване на емиграционните нагласи сред децата, родителите в активна възраст са по-склонни да подкрепят подобни намерения, докато по-възрастните (особено над 60 години), които имат нужда от грижи, са категорично против, коментират от НЦИОМ.

24chasa.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>