Нови правила събудиха страхове от строителна вълна по испанското крайбрежие

casas-modernas1Испанският парламент одобри закон, позволяващ строителство по-близо до бреговата линия. Екоактивисти и опозиционни партии обаче са на мнение, че промяната може допълнително да навреди на средиземноморското крайбрежие, предаде “Ройтерс”.

Новите правила, които заместват по-стриктния, но често нарушаван закон от осемдесетте години на миналия век, намаляват зоната, в която строителството е напълно забранено от 100 на 20 метра от бреговата линия, като строителството ще бъде позволено в изключителни случаи в междинните 80 метра.

Управляващата Народна партия, която прие закона благодарение на мнозинството си в парламента, заяви, че това ще осигури повече сигурност на хилядите собственици на имоти, включително и на много чужденци, които в противен случай биха загубили домовете си, защото са се намирали в незаконна досега зона или са имали невалидни разрешителни.

Жилищният бум от средата на деветдесетте години на миналия век беше последван от срив на пазара през 2008 г. По време на бума законите за защита на крайбрежните зони често бяха нарушавани, като някои местни правителства игнорираха новите сгради, които изникваха по-близо от стоте метра до брега, или издаваха невалидни разрешителни за строителство.

Испанското правителство увери, че измененият закон няма да насърчава строителството в тези зони, но ще позволи на собствениците на 125 000 имота близо до крайбрежието да ги ремонтират, което досега не можеха да направят. “Няма да има ново строителство, хотелите може да бъдат модернизирани… но без да се увеличават или разширяват”, каза министърът на екологията Мигел Ариас Канете.

Европейският парламент в миналото няколко пъти отправи критики към испанските имотни закон, а през 2009 г. остро осъди корупцията в доклад за имотния пазар в страната. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>