Нейно Кралско Величество Доня София Гръцка (Su Majestad doña Sofía de Grecia)

141206_600Нейно Кралско Величество, Доня София Гръцка (на испански: Su Majestad doña Sofía de Grecia) е кралица на Испания (1975-2014), съпруга на испанския крал Хуан Карлос I.

Доня София е родена на 2 ноември 1938 г. в Атина като София Маргарита Виктория Фредерика Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург, принцеса на Гърция и Дания (на гръцки: Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας). Тя е дъщеря на гръцкия крал Павлос I и принцеса Фредерика Хановерска. Доня София е сестра на последния гръцки крал Константинос II. Освен с гръцкото кралско семейство София е в тесни роднински връзки и с кралските семейства на Великобритания и Дания.

Голяма част от детсвото си София прекарва в Египет и в Южна Африка, където гръцкото кралско семейство емигрира по време на Втората световна война. Връща се в Гърция през 1946 г. Завършва престижното училищеШлос Залем в Южна Германия, а след това следва педагогика, музика и археология в Атинския университет. Владее свободо английски, френски, гръцки и испански език. На Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.принцеса София е в гръцкия олимпийски отбор по ветроходство.

На 14 май 1962 г. в Атина принцеса София се омъжва за испанския принц Хуан Карлос, когото среща по време на един круиз из гръцките острови през 1954 г. За да се омъжи за бъдещия испански крал, православната София се отказва от правата си върху гръцкия престол и приема Католицизма.

През 1975 г. след смъртта на генерал Франко Хуан Карлос се възкачва на испанския престол като крал Хуан Карлос I, а София е обявена за кралица на Испания. Крал Хуан Карлос и кралица София имат три деца:

  • Инфанта Елена, херцогиня на Луго (р. 1963)
  • Инфанта Кристина, херцогиня на Палма де Майорка (р. 1965)
  • Инфант Дон Фелипе, принц на Астуряс (р. 1968)

Освен с участия в официални мероприятия като неизменен спътник на съпруга си, Доня София води активен обществен живот. Тя е президент на “Фондация Кралица София”, която през 1993 г. изпраща помощи за пострадалите от войната в Босна и Херцеговина. Кралицата е попечител на Кралския комитет за образование и подпомагане на инвалидите, на Фондация за подпомагане на жертви на дрогата, както и на редица други благотворителни организации.

Изключителен почитател на изкуството, кралица София има интереси в областта на образованието, живописта и музиката. Автор е на две книги по археология. Обича да рисува и на младини пее в хор. Тя е почетен член на Кралската академия за изящни изкуства “Сан Фернандо” и е доктор хонорис кауза на редица университети: Университета Росарио в Богота, Университета на Валядолид, Кеймбридж, Джорджтаун Юнивърсити въвВашингтон, Тексаски университет, и на Университета в Ню Йорк .

200px-Spain.QueenSofia.01

Лични данни
Пълно име София Маргарита Виктория Фредерика
Други титли Принцеса на Гърция и Дания
Родена 2 ноември 1938 г.  (76 г.)
Атина, Гърция
Наследена от Летисия Ортис
Подпис Queen Sofía of Spain Signature.svg

images

Семейство
Брак Хуан Карлос I
Потомци Инфанта Елена, херцогиня на Луго
Инфанта Кристина, херцогиня на Палма де Майорка
Инфант Дон Фелипе, принц на Астуряс
Династия Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург
Баща Павлос I
Майка Фредерика Хановерска
Герб Personal Coat of arms of Sofia, Queen of Spain.svg

Източник: Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>