Неизбежно ли е наддаването на тегло с възрастта

Ннеизбежно ли е наддаването на тегло с възрастта? Може да изглежда по този начин, когато теглото Ви се пoкачва въпреки диетите и дори упражненията. Всъщност, скорошно проучване показва, че воденето на лош начин на живот и не толкова броят на калориите в диетата ви, могат да окажат влияние върху теглото с напредване на възрастта.

В проучването са включени повече от 100,000 мъже и жени, които са били в добро здраве и не страдат от затлъстяване. Техните здравословни навици, диета, тегло и начин на живот се проследява 20 години.

Това, което изненада учените е, че определени храни са били независимо свързани с наддаването на теглото:

  • Чипс
  • Пържени картофи
  • Непреработени червени меса
  • Преработени меса

От друга страна, ядене на някои храни – зеленчуци, ядки, плодове и пълнозърнести храни е свързано с по-малко увеличаване на теглото.

Течните калории са друг виновник. Алкохолните напитки и плодовите сокове са свързани с малко, но прогресивно нарастване на теглото. Захар-подсладените напитки са основен принос за увеличаване на теглото.

Застоялият начин на живот също така влияе на теглото. Не е изненадващо, че физическата активност е важна за контрола на теглото. Така че, ограничаване на стоенето пред телевизора може да е добра алтернатива.

Сънят също влияе. Повишаването на теглото е най-ниско сред хората, които спят от 6 до 8 часа на денонощие, и е по-високо сред онези, които спят по-малко от 6 часа или повече от 8 часа.

Намирате ли някое от тези изявлвния за изненадващо?

Мотивира ли ви да промените навиците си?

Ако е така, защо не започните от днес?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>