НА ПРАГА НА МИСЪЛТА…ЗА МАНДАРИНИТЕ

Обелих си мандарините и си ги хапнах. Ей, така си ги хапнах без да им отдавам значение. Не се замислих изобщо какво ми дават или от къде са дошли.

Аз, само им се наслаждавах… Били съдържали витамин С – антиоксидант, който предпазвал клетките от вредното въздействие на онези свободни радикали, за които колко ли пъти вече споменавам…

Създавал, този витамин С защита за организма – имунитетът ни се съхранявал и кожата ни се опъвала и толкова свежа, свежа…започвала да изглежда…

– Някой там се погледна в огледалото ли?– Почакайте, само с витамин С…!?

Витамин С участва в образуването на колагенът, костите и зъбите, кръвните клетки и подобрява усвояването на желязото от храната и резистентността към инфекция. Четири парчета дневно от плода ще покрие дневната потребност от този витамин, който е особено важен за бременни жени, пушачи, диабетици и бебета.

Освен това, като антиоксидант, може да попречи на дегенеративни заболявания. Има в мандарините и фолиева киселина, каротиноиди, флавоноиди, витамини А, В1, В2, РР, D, К, калий, калций, магнезий, лимонена киселина, фибри и много вода.

Фибрите са много важни – те стимулират чревната перисталтика, понижават т. нар. лош холестерол, намаляват теглото и регулират кръвната захар.

Клементините (хибрид между мандарина и портокал) също имат високи нива на фибри, които могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания, запек, рак на дебелото черво и затлъстяване.

Водата, водата в тях е много над 80 %. Хесперидинът е флавоноид, който се изявява с противовъзпалителното си действие, противовирусното, антиоксидантно и антиалергично.

Нобилетинът и тангеретинът са контрольорите на теглото. От каротиноидите, надничащ в мандаринките е провитамин А, който предпазва от рак на белите дробове.

Лимонена киселина има дезинфекциращо действие и засилва действието на витамин С. Фолиевата киселина участва в производството на червени и бели кръвни клетки в генетичния материал  и образуването на антитела на имунната система.

Калият е минерал, необходими за производството и предаването на нервните импулси и нормалната мускулна дейност, балансира водата вътре и извън клетката.

Калцият заздравява костите и зъбите. Консумацията на мандарини помага при бронхит, астма, заболявания на стомашно-чревния тракт и дизентерия. Мандарините могат да повишат апетита ни и в същото време да подобрят състоянието на обменните ни процеси.

Сокът от мандарини е полезен както за малки, така и за големи деца и още по-големи възрастни! Сокът от мандарини предпазва от паразити, смъква високата температура на тялото и утолява жаждата ни.

Отварата от изсушените кори на мандарините помага при кашлица, трахеит, бронхит и не по-малък ефект има при засилването на апетита, както и намаляването на кръвната захар.

Външната употреба на сока от мандарини може да ни избави от гъбички по кожата и ноктите. Маслото от мандарини оказва благоприятно въздействие на целия организъм, има пречистващ ефект и стимулира деленето на клетките.

Регулира баланса на pH в стомаха, заздравява язвата на стомаха и успокоява възпалителните процеси, както в стомаха, така и в дихателната и нервната системи.

– От къде ли идва мандарината? Както и другите цитрусови плодове, мандарината идвала от тропическите зони на  Азия. Преди да пристигне на Запад  е била известна със сладкият си  вкус по пазарите на Индия. Името ѝ идвало от цвета на костюмите, използвани от мандарини – високо стоящи владетели на древен Китай. Мандарината е плод роден в Китай и Индокитай, чието отглеждане е въведено в Европа през деветнадесети век. Днес страни-производителки са Япония, Израел, Алжир и разбира се Испания, където в Валенсия се произвеждат 90% от мандарините на страната.

– Ще си взема още мандарини… – Ммм, вкусно… – Опитайте!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>