Наш музикант лежи в морга в Малага

“Голямо зло ни сполетя. Няма по-лошо от това да знаеш, че детето ти е мъртво, а да не можеш да го видиш за последно. И дори да нямаш представа какво е причинило смъртта му. Боже, с какво сме толкова грешни!”, ридае Донка Карабатакова от Симеоновград.

Преди повече от 40 дни синът й Пламен Карабатаков (37 г.) е открит мъртъв на плажа в испанския град Малага. Страшната вест идва на 27 август тази година, когато полицаи звънят на вратата на Карабатакови. Семейството е силно учудено, защото никога досега не са имали проблеми с МВР. Отначало помислили, че някой е ударил старата им кола пред блока. Но вместо това полицаите им съобщават покъртителната вест, че на 23 август Пламен е открит мъртъв.

Шок и неизвестност

“Шокът от лошата новина се смени с неизвестността и започнаха да ни мъчат много въпроси”, разказва Даниела, сестрата на Пламен. Вестта за кончината на брат й я заварва в Норвегия. Там тя работи едва от месец и половина като помощник-козметик в спа център на хотел, но веднага тръгва за България.

Смъртта на Пламен е пълна мистерия. Той е уличен музикант и от година е по испанските морски курорти. Изкарва си хляба като свири фламенко на китара, което му е страст от малък. “Не пиеше, не пушеше. Каквото изкараше – все партитури си купуваше”, кърши ръце майка му Донка.

Голямата мечта на Пламен била да свири и да живее в провинция Андалусия, която е родината на фламенкото. Мечтаното пътуване става последно в живота му.

Семейството е не по-малко шокирано от факта, че не им съобщават никакви обстоятелства около смъртта му.

Ходене по мъките

“Започна истинско ходене по мъките. Звънях всеки ден до посолството в Мадрид и до Външно министерство. Казаха ни, че Пламен е починал от естествена смърт. Нямало видими причини от насилие и не била нужна аутопсия”, недоумява майката. Дипломатите им съобщават само, че транспортирането на тялото до България ще струва около 9000 евро.

Сумата е непосилна за близките и те решават да вземат пари назаем, за да отидат на погребението. “Не е уместно да ходите там. Няма да ви допуснат. След като не можете да платите за погребението и да транспортирате трупа на Пламен до България, той ще бъде погребан служебно от испанските власти. Как така хем нямате пари да го погребете в България, хем имате пари да ходите до Испания.” Такъв отговор твърдят, че са получили близките в един от многото телефонни разговори с различни служители в МВнР и посолството в Мадрид.

След това служителка в мисията им казала, че Пламен даже може вече да е погребан.

Кошмарът става пълен – освен че никой не казва от какво е починал мъжът, вече се мълчи и за това къде е тялото му. Семейството получава съдействие от испанското посолство в София. Съветват ги да се обърнат към гражданските регистри в Малага. Така след много телефонни разговори и имейли близките поне разбират, че тялото на Пламен е при съдебните медици в хладилна камера.

/trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>