Населението на Испания намалява заради бягството на имигрантите от кризата

índice

Населението на Испания е намаляло миналата година, отбелязвайки спад за пръв път, откакто се води статистиката, предаде “Ройтерс”, позовавайки се на данни на Националния статистически институт.

Броят на живеещите в страната е намалял с 206 000 души, достигайки 47.1 милиона, което може да се обясни със спада на броя регистрирани чуждестранни граждани.

Това е първият път, когато населението на Испания отбелязва спад в официалните статистики, след като те започват да се водят през 1857 г., въпреки че до 1998 г. данните са се публикували на всеки десет години, а не всяка година.

По време на продължилия дълго време икономически бум, който внезапно достигна своя край през 2008 г., испаноговорящите имигранти от Еквадор, Колумбия и Боливия масово се насочват към Испания, за да работят в строителния сектор. Между 2000 г. и 2010 г. броят на имигрантите се увеличава от 924 000 до 5.7 милиона.

Строителството обаче навлезе в застой след спукването на жилищния балон, а строгите икономии, които наложи правителството в опит да постигне целите за намаляване на дефицита, поставени от Брюксел, доведоха до допълнителна стагнация в икономиката. На фона на безработицата, достигаща 26%, много имигранти избират да се върнат в родните си страни.

Най-големият спад в регистрираните чуждестранни жители се наблюдава сред южноамериканците, особено еквадорците и колумбийците, отбеляза статистическата агенция. “Имаше изключителен ръст (на имигранти) от 2000 г. до 2009 г., който бързо се обръща заради икономическата криза. Испания е по-малко привлекателна, защото няма работни места”, коментира експерт от Центъра за демографски изследвания в Барселона.

Двете най-големи групи имигранти в страната, румънци и мароканци, също са намалели миналата година. Не само имигрантите обаче се връщат в домовете си. Много испанци също напускат, за да търсят работа в чужбина. Младежката безработица в страната е над 50%. /Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>