Нарастващата бедност в Испания безпокои Съвета на Европа

desempleo-españaДецата и хората с увреждания са най-уязвими за бюджетните ограничения, посочва комисар за правата на човека към СЕ.

Драстичното орязване на бюджетите за здравеопазване и образование в Испания е довело до тревожно разрастване на бедността на домакинствата, като децата и хората с увреждания стават по-уязвими, се посочва в доклад на Съвета на Европа, цитиран от AFP, съобщи БТА.

В доклада комисарят по правата на човека към СЕ Нилс Муйжниекс изразява безпокойство от все по-големия дял на бедност при децата в Испания, достигнал 30,6% през 2011 година, и дългосрочният ефект от него, който може да бъде пагубен както за тях, така и за страната.

“Децата са засегнати по несъразмерен начин от орязването на бюджетите за социална закрила, здраве и образование, намаляването на семейните добавки е докарало някои деца до нищета и до проблеми с прехраната”, подчертава Съветът на Европа, който изпрати своя делегация в Испания между 3 и 7 юни 2013 година.

Муйжниекс призовава испанските власти да “приемат и приложат по-енергични и координирани стратегии, за да се борят с причините за бедността при децата и да се попречи на това явление”. Комисарят изразява безпокойство и от голямото отражение на бюджетните ограничения върху условията на живот на хората с увреждания и тяхната социална интеграция, припомняйки, че тази категория наброява 3,8 милиона души в Испания.

Католическата организация Caritas също би тревога миналата седмица за крайната бедност и разрастването на неравенствата, подчертавайки, че над 3 милиона души в Испания живеят с по-малко от 307 евро на месец. Caritas предупреди също така, че бедните в страната са 21,1% (включително лица с годишен доход под 7355 евро).

Четвъртата по големина икономика в еврозоната понесе ударите от спукването на пазара на недвижимите имоти през 2008 година в момент, когато избухна международната финансова криза, а оттогава провежда безпрецедентни мерки за драстични икономии. В рецесия от две години, Испания има рекордна безработица от 26,3%, която се очаква да остане още дълго на високо равнище според икономисти и международни организации, макар че предвижданията са страната всеки момент да се върне към растеж. /Източник: Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>