Напрежение между Русия и Испания

0819193001507087886_1408570_630x458Руският посланик в Испания Юрий Корчагин заяви, че е възмутен от публикациите в испанския вестник El Pais, включително за съществуването на определена група в Каталуния, която би могла да бъде свързана с московските специални служби, предава TACC.

В статия на вестника се твърдеше, че съдията от испанската Национална съдебна колегия Мануел Гарсия-Кастелон е започнал разследване заради евентуална активност на група, свързвана с руските разузнавателни служби в Каталония в разгара на кризата в автономния регион.

В друга статия се казва, че испанските власти отхвърлят предложението на Русия за създаване на съвместна група, която да гарантира сигурността в киберпространството в региона.

“Прочетох статиите, които така или иначе съдържат фалшиви новини относно Русия и мога да кажа, това е възмутително”, каза посланикът. “Чета публикации във вестника и не ме изненадва, че има сили, които искат да подкопаят положителното развитие на приятелските двустранни отношения между Русия и Испания в продължение на вече пет века”, подчерта той.

„Учудва ме как уважаван вестник следва тези сили и всъщност си сътрудничи с тях, предоставяйки техните страници за всякакви неверни новини“, продължи посланикът. Според него вестникът е възможно да се опитва да спечели читатели със сензационни новини, предаде агенция Фокус.

Действащият външен министър на Испания Жосеп Борел нарече “чиста измислица” информацията, появила се по-късно, според която Мадрид прекратява сътрудничеството си с Москва в борбата с дезинформацията. ”Всичко, което се говори по отношение на Министерството на външните работи, е чиста излислица”, каза дипломатът.

Редактор: ЕВГЕНИЯ ЧАУШЕВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>