Моряците от “кокаиновия” кораб остават в ареста в Испания

Българите са обвинени в „престъпление срещу общественото здраве”, с уточнение – наркотрафик.

Българските моряци, които бяха задържани с 3 тона кокаин преди месец в Испания, остават в затвора до приключване на разследването по случая. Такова е решението на съдията от Специализирания Върховен съд на Испания, който гледа делото.

След като приключи с изслушването на моряците миналата седмица, днес съдът се произнесе – всичките 21 остават в затвора с обвинение в „престъпление срещу общественото здраве”, с уточнение – наркотрафик.

Оттук насетне започва разследването по случая, което може да продължи месеци, дори години. Според испанските закони, срокът, в който задържаните могат да останат в затвора без присъда, е 2 години, които е възможно да бъдат продължени с още 2.

Тоест, максималният срок на предварителен престой в затвора е 4 години, след което задължително се изправят пред съда.

Съдебният процес срещу българите ще бъде в Испания.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов увери близките на арестуваните българи, че който от моряците е невинен, ще бъде освободен. Основната тема на вчерашната среща на вицепремиера с роднините им беше тяхното състояние. По думите на Цветанов сънародниците ни са добре, а бързото разплитане на случая с наркотрафика е в ръцете на правоохранителните органи на България, Испания, Великобритания и САЩ.

btvnews.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>