Младежката безработица в Испания достигна рекордните 55%

images

Испанската младежка безработица достигна рекордното за съвременната история ниво от 55%, съобщи Би Би Си. Официалните данни показват, че през последните три месеца на 2012 г. безработицата сред цялото население е нараснала с 1 пункт до 26% или близо 6 милиона души.

Числото е най-висoкото от средата на 70-те години на миналия век и до голяма степен е последица от рецесията и строгите бюджетни съкращения. Много тежко е въздействието върху испанците между 16 и 24 години.

Испанската икономика затъна в рецесия след срива на имотния пазар, който остави милиони нискоквалифицирани служители без работа. Свиването на икономиката повлия лошо на бизнеса и потреблението.

“Все още не сме видели дъното и заетостта ще продължава да намалява и през първото тримесечие на тази година”, каза Хосе Луис Мартинес от инвестиционната банка Citigroup.

Данните на Националния статистически институт показват, че нивото на безработица в Испания е два пъти по-високо от средното за ЕС. Високите нива представляват и поражение на премиера Мариано Рахой, чието правителство прогнозираше, че безработицата ще бъде 24.6% в края на 2012 г. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>