Министерският съвет гласува извънредни средства на стойност 150 000 лева, с които да се осигурят билети за връщането на българските гастарбайтери oт Стокхолм

Министерският съвет гласува извънредни средства на стойност 150 000 лева, с които да се осигурят билети за връщането на българските гастарбайтери в Стокхолм. Това съобщи пред журналисти министърът на външните работи Николай Младенов.

„Това е еднократен акт, който не трябва да се разглежда като създаващ прецедент. Правим това, защото големият брой хора, които са в момента в тежко положение в Швеция, изисква спешна евакуация от страна на държавата и защото има нарастващо социално напрежение около някои от групите в местата, в които те се намират”, обясни министър Младенов.

Става дума за няколкостотин български граждани, които се намират в различни части на Швеция. Някои от тях са пред българското посолство в Стокхолм.

По-рано днес стана ясно, че още днес за Стокхолм ще замине нашето трудово аташе, което е позиционирано в Берлин, за да помогне на посолството ни в Швеция.

От МВР също ще бъдат пратени хора, ако се налага за Стокхолм ще заминат и по един заместник-министър на вътрешните работи и на труда и социалната политика. Искаме да помогнем в максимална степен на хората, каза социалният министър Тотю Младенов.

заместник-министър на вътрешните работи и на труда и социалната политика. Искаме да помогнем в максимална степен на хората, каза социалният министър Тотю Младенов.

Припомняме, че за случая писа шведското издание The Local. Първоначално се говореше за около 200 наши сънародници, блокирани в Швеция. После обаче се обявиха информации, че в цялата страна има стотици българи, измамени от посредници.

Те пристигнали в кралството с обещание за работа, договори и подслон, но се оказали на улицата. Част от излъганите окупирали посолството ни в Швеция и така влязоха в местните новини.

Българите трябвало да берат плодове в северния град Йемтланд, но плодове по това време там нямало.

Според местните медии, 200 измамени са окупирали българското посолство в Стокхолм, търсейки помощ и информация как могат да се приберат в България.

Някои от закъсалите българи спят в автобус, предоставен от местните власти, а други в лагер, подобен на гето

Според шведската полиция берачите били „наети” в Йемтланд в северната част на страната. Те пристигнали в Швеция с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени да се оправят сами в скандинавската гора.

В четвъртък полицията задържа 43-годишен български гражданин, заподозрян, че подмамил сънародниците си с обещания за надница и дом в Швеция, но ги зарязал в импровизиран къмпинг без вода и санитарни помещения. В лагера, били настанени няколкостотин берачи, повечето от България.

Арестуваният е разпитан, но шведските органи на реда не пожелаха да разкрият подробности около обясненията, които е дал. Задържането му станало след дни на нарастващо напрежение между обитателите на примитивния лагер и местни жители, които се оплаквали от него. Стигнало се дори до инцидент, при който берачи боли атакувани с камъни от „съседите”.

Лагерът, разположен северно от Йевле, бил издигнат с разрешението на собственика на земята.

/trud.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>