Милиони европейци търсят хранителна помощ от Червения кръст

índiceБедните семейства в Европейския съюз все повече разчитат на благотворителните организации като Червения кръст за задоволяването на основни нужди като храна, вода и подслон, пише “Шпигел”. Докато Германия остава относително незасегната, безработицата и икономиите в страни като Испания изострят проблема.

Две трети от националните общности на Червения кръст в ЕС са започнали да раздават хранителни помощи, каза Ив Дакор, генерален директор на Международния комитет на Червения кръст. По думите му мащабът на раздаването на храна не е бил на сегашното си ниво от края на Втората световна война.

Относителната икономическа сила на Германия я прави като цяло устойчива на проблема. Испанският “Червен кръст” обаче подкрепя 3 милиона испанци с хранителни помощи. По думите на Дакор нуждите в Испания са толкова големи, че организацията е започнала да търси дарения не само за чуждестранни, но и за вътрешни дейности.

Средната класа

Документ на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец дава повече подробности за проблема. Само за миналата година испанският Червен кръст е предоставил 33 милиона килограма хранителни стоки на нуждаещите се. Организацията също така е подкрепила 21 500 души с вода и електричество или с финансова помощ в плащане на наем.

В Румъния 3 милиона души живеят в абсолютна бедност според организацията, което представлява 14% от населението на страната. Миналата година румънският Червен кръст е раздал повече от 500 000 килограма храни на над 81 000 семейства.

Федерацията също така отбелязва повишаването на бедността в семействата, които досега са били част от средната класа. В Италия групата е забелязва увеличаване на броя на бездомните, сред които има самотни родители./dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>