Местен вот подкрепи политиката на затягане на коланите в Испания

Два ключови местни вота вчера завършиха със смесен резултат за испанския премиер Мариано Рахой, предаде ДПА. Те дадоха подкрепа на политиката му на “затягане на коланите”, но същевременно наляха масло в огъня на баския сепаратизъм, който се превръща в растящо главоболие за неговото правителство.

Консервативната Народна партия на Рахой спечели неочаквано убедителна победа в изборите за парламент на автономната област Галисия, където увеличи абсолютното си мнозинство в 75-местния регионален парламент от 38 на 41 места. Испанската социалистическа партия трябваше да се задоволи с 18 места, останалите 16 взеха две националистически партии. В Галисия мерки за строги икономии бяха въведени още преди Рахой да стане премиер миналата година, отбелязва АП.

В друга автономна област – Страната на баските, Баската националистическа партия (PNV) отстрани социалистите от властта. Националистите спечелиха вота, като взеха 27 места в 75-местния парламент. Предизборната програма на PNV включва като цел суверенна държава на баските, но лидерът на партията Иниго Уркулу Рентерия се въздържа да заеме категорична позиция по въпроса. Кампанията му се фокусира върху икономическите проблеми на региона, където безработицата възлиза на 15 процента.

В победната си реч той обяви “нова епоха”, но обеща да избягва “конфронтацията и разделенията” сред баските.

Открито сепаратистката коалиция “Билду”, възникнала миналата година от антуража на отказалата се от тероризма ЕТА, затвърди позицията си на втора политическа сила с 21 места. Социалистите остават трети с 16 мандата.

Мнозинството, което националисти и сепаратисти получават в регионалния парламент, вещае засилване на отцепническите настроения в Страната на баските в момент, когато правителството в Мадрид се опитва да обуздае подобно движение в Каталония, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>